Ay Ay Gebelik
Hamilelik planlayanlar ve hamile olduğunu öğrenenler gebeliğin hangi döneminde neler yaşanacağını merak eder. Aslında hamilelik boyunca hem anne adayının vücudundaki gelişmeler hem de anne karnındaki bebeğin gelişimi büyük bir hızda gerçekleşir. Bu dönemde çeşitli kontrollerin de aksatılmadan ve ihmal edilmeden yapılması gerekir.
İşte ay ay gebelik ve yaşananlar…
Gebeliğin 1. Ayı
Hamileliğin ilk ayı gebeliğin en önemli aylarından biridir. Gebeliğin ilk ayının ortasında hormonlar hızla çalışmaya başlar. Ayrıca bebeğin beynini oluşturan hücreler de yavaş yavaş meydana gelmeye başlar.
Gebeliğin 2. Ayı
Bebeğiniz gebeliğin ikinci ayında önce bir susam tanesi kadar küçüktür. Ancak ikinci ayın ikinci haftasında artık burnu, gözleri hatta kulakları dahi oluşmaya başlar. İkinci ay tamamlandığında ise el ve ayakları da perde şeklinde belli olmaya başlar. Bu dönemde anne adayında ciddi mide bulantıları yaşanabilir. Ancak bir süre sonra mide bulantıları azalarak yok olacaktır.
Gebeliğin 3. Ayı
Bu dönemde bebeğinizin büyüklüğü 3 santimetreden biraz daha büyük oluyor. Artık parmakları daha belirginleşiyor ve ellerini yumruk şeklinde tutuyor. Hamileliğin üçüncü ayının sonunda bebeğin refleksleri gelişmeye ve göz kasları da oluşmaya başlıyor. Anne adayı ise gebeliğin 3. ayı içerisinde kokulara karşı aşırı hassasiyet gösterebilir.
Gebeliğin 4. Ayı
Hamileliğin 16. haftasından yani dördüncü ayından itibaren bebekler çok daha hızlı bir gelişim süreci içerisine giriyor. Anne adayında bu dönemde denge sorunları yaşanmaya başlar. Özellikle ayakta dururken denge sorunları artabilir. Bu ay sona erdiğinde bebekler artık bir avokado büyüklüğüne erişir.
Gebeliğin 5. Ayı
Bebeğin boyu bu ay içerisinde 17 cm’ye ulaşır. Bebeğiniz sadece fiziksel değil duygusal anlamda da gelişmeye başlar. Bebeğin koku alma, tat alma, görme ya da dokunma gibi hisleri de gelişmeye başlar. Bu dönemde bazı anne adayları bebeğinin hareketlerini hissedebilir.
Gebeliğin 6. Ayı
Bu ay içerisinde bebeğin ciğerleri büyük bir gelişme içerisine girer ve artık nefes almaya hazır bir gelişim içerisindedir. En önemli gelişme ise artık bebeğinizin sizin sesini duyabiliyor olmasıdır. Bu dönemde hem siz hem de eşiniz bebeğinizle sıklıkla konuşmaya başlayın. Hafif egzersizlere devam edebilirsiniz.
Gebeliğin 7. Ayı
Bebekler hamileliğin yedinci ayından itibaren dış dünyaya hazırlanmaya başlar. Hızla kilo almasının nedeni de budur. Yedinci ay içerisinde C vitamini alımına büyük özen göstermeniz lazım. Çünkü bebeğinizin en çok C vitaminine ihtiyacı oluyor. Gebeliğinizin en duygusal dönemini bu ay içerisinde yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni de çok hızlı yaşanan hormonal değişimlerdir.
Gebeliğin 8. Ayı
Artık bebeğinizin tırnakları ve saçı da oluştu. Dış dünyaya uyum sağlayabilmesi için ihtiyacı olan yağ tabakası da bebeğin vücudunda oluşmaya başladığı için sekizinci ay içerisinde hızla kilo alabilirsiniz. Bu dönemde baş dönmeleri yaşanabilir. Ayrıca denge sorunu yeniden size sıkıntı vermeye başlayabilir. Bebeğinizin iç organlarının neredeyse tamamı bu ay içerisinde oluşumunu tamamlar.
Gebeliğin 9. Ayı
Anne karnındaki bebeğin hareketleri artık dışarıdan da görülmeye başlanır. Bu dönemde bebeğin hareketlerinin biraz azalması normaldir. Çünkü neredeyse doğum kilosuna ulaştığı için anne karnında hareket edecek çok fazla yeri kalmaz ve daha az hareket etmeye başlar. Bebek mideye ve mesaneye baskı yaptığından anne adayı hem mide sorunları yaşamaya başlar hem de sıklıkla tuvalete gitme ihtiyacı duyar. Ayın sonlarında doğru başlayan doğum sancıları doğum anına dek devam eder.