İÇERİK KATEGORİLERİ

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar?

Bebekler 10 aylık olduklarında iki heceli kelimeleri telaffuz etmeye başlar. Ancak ses mekanizmalarını kontrol edebilmeleri için bir yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Duyguları ile sesleri arasında bir bağlantı kurabilmeleri ise 18 aylıkken gerçekleşir. 1,5 yaşından önce konuşsalar dahi isteklerini dile getirme eğilimi göstermezler. Soru sormaya bu dönemde başlarlar. Ancak soruları “nerede, nasıl, neden” gibi tek kelimeliktir. Bazı yöntemlerle bebeklerin daha çabuk konuşması sağlanabilir.

Anne babalar çocuklarının konuşmasını duymak için sabırsızlanır. Bir an önce konuşabilmelerini, en azından isteklerini dile getirebilmelerini ister. Fakat çocukların konuşabilmesi için biraz beklemek gerekiyor. Sinir sistemlerinin, ağız ve dudak yapıları ile damak yapılarının hatta diş yapılarının gelişimini tam olarak tamamlaması gerekiyor. Söz konusu gelişimler tamamlanmadan çocuklar çeşitli sesler çıkarabiliyor olsa da tam olarak kelime telaffuz edemez, yani konuşamazlar.

bebekler ne zaman konusmaya baslar

Bebeklerin Kolay Söylediği Harfler Nelerdir?

Bebeklerin konuşabilmesi için en erken 7 ayı doldurmuş olmaları gerekir. Bazı bebekler 10 aylıktan önce konuşmaz. İlk olarak iki heceli yani kısa kelimeleri söylemeye çalışırlar. En çok mama, anne ve baba gibi sık tekrarlanan kelimeleri söylerler. Sonrasında kelime haznelerine yenilerini eklemeye başlarlar. Bebeklerin en kolay söylediği harfler “m, y, a, b, d” harfleridir. Özellikle “k, t, r” harflerini söylemekte ise zorlanırlar. “K” harfi ile “r” harfi 4 yaşına kadar düzgün söylenemeyebilir.

bebekler nasil konusur

Bebeklerin Konuşması Neden Azalır?

Gün boyunca konuşma egzersizleri yapan hatta konuşmaya başlayan çocuklar birden daha az konuşabilir. Bu durum anne babalarda çeşitli endişelere neden olsa da aslında gayet normal bir durumdur. Çünkü konuşma yetisi ile yürüme yetisi genellikle aynı dönemde kazanılır. Çocuklar yürümeye yoğunlaşır çünkü özgürce farklı bir yere gidebilmek, onlar için daha caziptir. Konuşmaktan vazgeçmezler, sadece ara verebilir ya da daha az konuşmaya başlayabilirler.

Yaklaşık olarak 2 yaşını bitiren bebekler 50 kelime hatta 100 kelimeye kadar konuşabilir. Kendilerine zor gelen kelimeleri çabuk unuturlar. Evde en çok kullanılan kelimeleri ise çok daha kolay söylerler. Bu yüzden bebeğiniz konuşmaya başladığında onunla sıklıkla konuşun ve yeni kelimeler öğrenmesi için asla baskı yapmayın.

bebekleri konusturma yontemleri

Bebeklerin Konuşmasını Hızlandırma Yöntemleri

  • Bebeğinize adı ile seslenin. Konuşmanın amacını daha hızlı kavrayacaktır.
  • Bebeğinizle konuşun ve bu sırada mutlaka göz teması kurun.
  • Bebeğinize şarkı söyleyin. Onun da söylemesi için teşvik edin.
  • Bebeğinizle konuşurken üç ya da dört kelimelik kısa cümleler kurun.
  • İsteklerinizi birkaç defa aynı cümle ile tekrarlayın.
  • Anlamadığı kelimeleri mimik ve hareketler de ekleyerek anlatmaya çalışın.
  • Bebeğinize kelimeler öğretirken mutlaka mimik de kullanın. Bu sayede kelimelerin anlamını daha kolay kavrayacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR