İÇERİK KATEGORİLERİ

Bebeklerde İşitme Testi Ne Zaman, Nasıl Yapılır?

Yapılan düzenli araştırmalara göre yeni doğan her 1000 bebekten 2’sinde doğuştan gelebilen veya yenidoğan döneminde geçirilen hastalıklar sebebiyle işitme problemleri geliştiği ortaya çıkıyor. Bu durum anne adaylarının ve annelerin bebeklerde işitme testi yapılmazsa ne olur ve yenidoğan işitme testi kaç günlükken yapılır gibi soruların cevaplarını merak etmesine yol açıyor.

İşitme testleri belirli şiddette sesler verilip bu seslerin duyulup duyulmadığının anlaşılmasıyla yapılır. Sesler, beyin dalgaları ölçülerek tespit edilir. Bebeğe hiçbir rahatsızlık vermeyen bu sesler 15 dakikalık kısa bir süre içerisinde tamamlanabilmektedir.

yeni dogan isitme testi

Bebeklere doğumdan sonra, eve gitmeden önce, hastane ortamında işitme testi yapılması en uygun olan durumdur. Son dönemlerde yapılan yeni çalışmalarda yenidoğan döneminde tanı konulduğu zaman erkenden kullanılmaya başlanabilen işitme cihazı sayesinde bebeklerin konuşma ve iletişim ile ilgili problemlerinin en aza indirilebildiği gözlemlenmektedir.

bebeklerde isitme testi ne zaman yapilir

Hangi Durumlarda İşitme Testi Yapılmalıdır?

  • Aile içerisinde sağırlık hikayesi bulunması
  • 1500 gr’ın altında doğan bebekler
  • Yüz ve kulak anomalisi olanlar
  • Suni solunum ihtiyacı duyanlar
  • Sarılığın yüksek seyretmesi
  • Doğumda uzun süre oksijensiz kalan bebekler

Bu durumlardan birinin varlığı söz konusu olduğu zaman doğum döneminde mutlaka işitme testi yapılmalıdır.

bebeklerde isitme testi nasil nerede yapilir

İşitme Testi Her Yenidoğan Bebeğe Bir Tarama Testi Olarak Yapılmalı mı?

Türkiye’de her yeni doğan bebeğe uygulanan kan tarama testlerinde hipotiroidi, fenilketonüri gibi hastalıkların sıklığı 100.000’de 10-30 arasındadır. Yeni doğanlardaki işitme sıklığı ise 1000’de 2, bazı riskli gruplarda ise 650’de 1 kadar olabilmektedir. Gerekli önlemler alındığı zaman bebeğin gelişimi olumlu yönde etkilenebilir. Bu sebeple, doğum sonrasında işitme testi yaptırılması son derece önemlidir.

İşitme testleri asla hafife alınmaması gereken ve ilerleyen süreçlerde ciddi işitme kayıplarının önlenebilmesi önünde bir engel olarak durabilen bir testtir. Bebekler doğdukları zaman mutlaka hastane ortamında bu testler uygulanmalıdır. Gerekli görüldüğü zaman ilerleyen süreçlerde de periyodik kontroller arasında mutlaka bir şüphe durumunda işitme testlerinin uygulanması tavsiye edilmektedir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR