İÇERİK KATEGORİLERİ

Bebeklerde Parmak Emme Alışkanlığı

Bebeklerin tamamı çok güçlü bir refleks ile doğar. Bu da emme refleksidir. Zira bebeklerde emme refleksi gelişmemiş olsaydı, doğduklarında emzirmek de olanaksız bir hal alırdı. Bu yüzden bebeklerdeki parmak emme ya da emzik isteme davranışlarını tuhaf karşılamamak lazım. Ancak belirli bir yaşa geldiklerinde de parmak emmeyi bırakmaları gerekiyor.

Parmak emme bebeklerde çok sık görülür. Anneler ise bebeklerinin parmağını emmesi durumunda ağız ya da diş yapısında bir problem oluşabileceği endişesi yaşarlar. Bu yüzden bebeklerinin parmaklarını emmesini sürekli olarak engellemeye çalışırlar. Oysa 3,5 yaşına kadar herhangi bir sorun yok!

Yani 3,5 yaşına kadar bebeklerin parmağını emmesi ağız ya da diş yapısında herhangi bir soruna neden olmuyor.

Bebeklerde Parmak Emme

Bebeklerde Parmak Emme Tehlikeli mi?

Fakat tehlike 3,5 yaşından sonra başlıyor. Bebeğinize bu yaşa kadar müdahale etmeniz gerekmiyor. 3,5 yaşından sonra ağız ve diş yapısında yan etkilere neden olabileceği için bu yaşını geçen bebeklere parmağını emmesi durumunda müdahale edilmesi gerekebiliyor.

Bebekler Neden Parmağını Emer?

Bebekler çok güçlü bir emme iç güdüsü ile doğarlar. Hatta pek çok anne bebeklerin doğumdan sonra bu alışkanlığı kazandığını düşünür. Oysa bebekler anne karnında da parmaklarını emer. Bunun nedeninin açlık olduğu da yanlış bir kanı! Bu davranış asla açlıktan kaynaklanmıyor. En önemli nedeni bebeklerin dünyayı parmakları ve ağızları ile tanımaya başlamasıdır. Ayrıca bebekler ağızdan haz aldıkları için de emzik ya da parmak emme davranışını sergiler. Tüm bebeklerin emme refleksi ile dünyaya geldiği asla unutulmamalıdır.

Çocuklarda Parmak Emme

Çocuklarda Parmak Emme Alışkanlığı

Eğer çocuğunuz 5 yaşından büyükse ve parmak emme davranışını sonradan sergilemeye başladıysa bazı endişeler taşıyor demektir. Çünkü çocuklarda parmak emme, bebekliğe geri dönme isteği olarak değerlendirilir. Bu isteğe neden olan da yaşadıkları bazı endişelerdir. Bu durumda çocuğunuzun bir çocuk psikoloğu ile görüşmesini sağlamanız gerekir. Aynı zamanda sakin bir tavır ile bu davranışın yanlış olduğunu çocuğunuza anlatmanız önerilir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR