İÇERİK KATEGORİLERİ

Bebeklerde Sık Görülen Uyku Sorunları

6 aylık bebeklerin gece uyanma nedenleri karınlarının acıkmış olmasındandır.1 yaşına gelen bebeklerin çoğu gece sakin bir uyku düzeni içerisindedir. Uyku bozuklukları genelde, fiziksel veya duygusal kaynaklı olabilir. Ailelerin davranışları çocukları etkiler. Gece beslenmeleri de uyku düzenini bozar. Anne, gün içinde çocuğunu sallayarak uyutuyorsa, bebek gecede aynısını ister.

Anne ve babaların en çok üzerinde durduğu ve onları en çok yoran konuların başında bebeğin uyku düzenini oluşturmak gelmektedir. Geceleri bölünen uykular, huzursuzluklar, gündüz uykusunu alamama, anne ve babanın yanında yatma isteği gibi bir çok uyku sorunu vardır.

Bebekler doğduktan hemen sonra kendi yataklarında yatmaya alıştırılırsa uzun vadede uyku probleminin önemli bir kısmı çözülür. Bebeğin beşiği ilk 6 hafta ebeveyn odasına bulunabilir ancak daha sonra bebek kendi odasında yatmalıdır.

Bebeklerde Görülen Uyku Sorunları

Neler Yapılabilir?

Uyku düzenini oluşturabilmek ve bebek uyku çözümleri için en önemli ikinci durum bebeğinizin gündüz uykusunu almasını sağlamaktır. Uyku düzeninin oluşması için bebeğiniz gündüzleri belli bir saatte gündüz uykusunu alması ve düzenli bir saatte gece uykusuna yatması gerekmektedir. İlk 6 - 9 ay gerekli olan gündüz uykuları için gün içinde 3 kere 45'er dakikalık uykular yeterlidir.

Bebekler biyolojik saatlerine göre hareket ettikleri için uyku düzenlerini ve uykularını bozacak en ufak bir etmen, düzenin tekrar sağlanmasını zorlaştıracaktır. Bebeğiniz büyüdükçe gündüz uykuları azalacaktır. Bebek 9-19 aylık arasında gelişimini sürdürürken artık günde 2 kere uyku yeterli olmaya başlayacaktır.

Evlilik ilişkisi ve tüm ailenin sağlığı açısından, bebeklerin rutin halinde anne-baba ile uyumaları sakıncalıdır. Çocuğunuzun ileri ki yaşlarda yalnız uyumaktan korkmasını ya da tek başına uyuma zorluğu çekmesini istemiyorsanız bu konuya oldukça hassas yaklaşmanız gerekmektedir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR