İÇERİK KATEGORİLERİ

Dandy Walker Sendromu Nedir?

Dandy walker sendromu bebeğin henüz anne karnındayken beyninde oluşan bir anormalliktir. Bu anormal gelişim zamanla çocuklarda zeka geriliğine, kafa içi basıncın artmasına, kafatasının büyümesine neden olur. Henüz bu rahatsızlığı tamamen ortadan kaldırabilecek kesin bir tedavi yöntemi yok. Ancak bir müdahale ile kafa içi basıncın artması ve kafatasının büyümesi engellenebiliyor.

Doğuştan gelen bir rahatsızlık olan dandy walker sendromu beyinle ilgilidir. Beyinde yer alan dördüncü ventrikül adı verilen boşluğun anormal gelişmesi ile ortaya çıkar. Bu boşluk beyin omurilik sıvısının dolaştığı boşluktur. Bazı durumlarda kafa içi basıncın artması veya kafatasının genişlemesi gibi sendromlar da dandy walker sendromuna eşlik edebilir. Neden kaynaklandığı henüz tam olarak anlaşılabilmiş değil. Ancak bebeğin anne karnında yetersiz gelişiminin bu rahatsızlığa neden olduğu yönünde çok önemli bulgurlar var.

Dandy Walker Sendromu

Dandy Walker Sendromu Belirtileri Nelerdir?

En yaygın belirtisi çocuğun nero-motor becerilerinin ve zekasının gelişim geriliğidir. Ayrıca kafa çevresi genişler. Tüm bu belirtiler erken çocukluk döneminde ortaya çıkar. Çocuklar büyüdükçe anormal kas tonusu ve anormal kas kasılmaları da ortaya çıkar. Bu sendromu yaşayan çocukların yaklaşık yarısında zeka geriliği görülmese de kaslarla ve sinir sistemi ile ilgili bu problemler hastaların hemen hepsinde farklı şiddet derecelerinde görülür.

Bebeklik döneminde bu tür bulgular pek anlaşılamaz. Ancak erken çocukluk döneminde sendrom ile beraber kafa içi basınç artışı da meydana gelirse çocuklarda kusma, epilepsi nöbetine çok benzeyen nöbetler ve sürekli bir huzursuzluk hali ortaya çıkar. Bunlar da sendromun belirtileri arasında yer alır. Denge bozukluğu, göz hareketlerinde titremeler gibi belirtiler de yaygın olarak görülür.

Dandy Walker Sendromunun Tedavisi Nedir?

Bu rahatsızlığın maalesef kesin bir tedavisi henüz yok. Ancak rahatsızlığın hangi boyutta olduğuna bağlı olarak düzenli takip ile bazı başarılar elde edilebiliyor. Kimi durumlarda hastaya shunt adı verilen bir cihaz takılır. Bu cihaz omurilik sıvısını karın boşluğuna akıtır ve bu sayede hem kafa içi basıncın oluşması hem de kafa çevresinin genişlemesi engellenebilir.

Ancak her hastaya cihazın takılamıyor olmasıyla beraber cihaz takılan her hastada da bu başarı elde edilemeyebiliyor. Hastaların yarısında gelişen zeka geriliği konusunda ise bir tedavi ya da müdahale yöntemi henüz yok. Hastaların tamamına düzenli olarak egzersiz yapılması öneriliyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR