İÇERİK KATEGORİLERİ

Dil Bağı Hakkında Merak Edilenler

Dil bağ dilin bir doku parçası nedeniyle ağzın taban kısmına bağlı olması durumudur. Bebekler anne karnındayken gebeliğin 4. Haftasında dil serbest bir konum almaz. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ağız tabanından ayrılır ve serbest bir konum alır.

Ancak dilin bu konumu alması için de frenulum adı verilen bir doku bağı ağızda gelişir. Bqazı nedenlerle bu doku bağının istenen uzunluğa erişmemesi gibi bir durum ortaya çıkabiliyor. Bu da beraberinde ankiloglossi adı verilen dil bağı sorununu getirebiliyor.

Çocuklar hangi sesleri çıkaramaz:
Dil bağı olan çocuklar şu sesleri çıkaramaz: L, R, S, T, Z

dil bagi ankiloglossi hakkinda merak edilenler

Dil Bağı Hangi Sorunlara Yol Açar?

En çok merak edilen hususların başında dil bağı konuşmaya engel mi sorusu geliyor. Dil bağı çocukların bazı sesleri çıkarmasını önlediği için konuşmada da bazı sorunlara yol açıyor. Özellikle dişlere ve üst damağa dokunularak çıkarılan sesler dil bağı olan çocuklar tarafından çıkarılamaz. Konuşma bozukluğu sorunu ise çocuklar çok hızlı konuştuklarında ortaya çıkıyor.

Dil bağı geç konuşma / konuşamamaya sebep olur mu?
Dil bağı geç konuşma ve hiç konuşmama sorununa neden olmaz.

Yeterli düzeyde beslenememe…

Maalesef bu sorun çocuklarda yeterince beslenememe sorununa yol açıyor. Çünkü bebekler dil bağından kaynaklı olarak memeyi tam kavrayamaz. Bu nedenle kilo kaybedebilir ve beslenme kaynaklı bazı sağlık sorunları yaşanabilir.

Dişlerde çürüme…

Dil bağı nedeniyle beslenme sonrasında dil ile dişlerin bir bölümünün temizlenmesi de mümkün olmadığından dil bağı diş çürümesine de neden olabiliyor. Özellikle çocuklar diş fırçalama dönemine gelinceye dek dişlerde çürük başlangıcı da ortaya çıkıyor.

Dil Bağı tedavisi ve ameliyati nasil yapilir

Ağız kokusu…

Yemeklerin dilden yardım alarak geriye itilememesi ve dişler arasında birikmesi gibi sorunlar ağız kokusuna da neden oluyor. Çünkü ağızda kalan yemek artıkları bakteri oluşumuna neden olur ve ağız kokusu da bu bakterilerden kaynaklanır.

Dilde şekil bozukluğu…

Az önce söz ettiğimiz bağ dokusu nedeniyle dil sürekli çekiştirilir. Bu da dilin şeklinin bozulmasına neden olur. Örneğin çatal dil şekli ortaya çıkabiliyor.

Psikolojik sorunlar…

Çocuk büyüdükçe bu problem nedeniyle konuşma sıkıntısı yaşar ve bu da psikolojik bazı sorunlara yol açabilir. Özellikle iletişimde sorun yaşanması psikolojik sıkıntıların daha fazla ortaya çıkmasına sebebiyet verebiliyor.

Dil Bağı Belirtileri Neler?

Dil Bağı Belirtileri Neler?

  • Meme ucunu kavrayamama
  • Memeyi reddetme
  • Emerken çok fazla terleme
  • Bazı kelimeleri söyleyememe

Dil bağına hangi bölüm bakar? 
Dil bağı için kulak burun boğaz KBB doktoruna başvurmalısınız.

 

Dil Bağı Ameliyatı Nasıl Yapılıyor?

Dil bağı ameliyatı sanıldığı kadar zor değildir. Doktor tarafından çocuğa lokal anestezi uygulanır ve ardından dil bağına küçük bir kesi uygulanır. Bu sayede dilin serbest kalması sağlanır. Bu işlem günümüzde lazer teknolojisi kullanılarak da yapılabiliyor. Ayrıca çeşitli nedenlerle ameliyat genel anestezi altında da gerçekleştirilebilir. Ameliyat sonrasında dikiş atılmıyor. Sadece dil bağının çok büyük olması durumunda dikişe ihtiyaç duyuluyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR