İÇERİK KATEGORİLERİ

Kalça Çıkığı Neden Olur?

Bebeklerde kalça çıkığı çok yaygın değildir. Genellikle her 800 bebekten birinde görülür. Ancak kalça çıkığı olan bebeklerin de yaklaşık yarısında çift taraflı çıkık tespit edilir. Bu sorun doğuştan olabileceği gibi bebeklerin ayaklarından tutulup baş aşağı sarkıtılmasından da kaynaklanıyor olabilir. Kalça çıkığına neyin neden olduğu henüz net olarak bilinemiyor. Anneler kolaylıkla bu sorunun olup olmadığını anlayabilir.

Bebeklerde bazen uyluk kemiğinin üst uç bölümü, kalçanın eklem kemiğinin kapsül bölümünden dışarı çıkabilir. Doğuştan kalça çıkığı olarak adlandırılan bu durum acil tedavi gerektiren rahatsızlıklardan biridir. Aslında kalça çıkığı her 800 bebekten birinde görüldüğü için çok yaygın değildir. Nedeni ise henüz tam olarak bilinemiyor.

Bebeklerde Kalça Çıkığı

Bebeklerde Kalça Çıkığı Nasıl Olur?

Kaçla çıkığı nedenlerinin genetik olabileceği gibi hormonlarla ilgili olabileceği de düşünülüyor. Aynı zamanda mekanik bazı nedenlerin ya da çevresel faktörlerin de bu probleme neden olabileceği görüşleri mevcut. Yapılan araştırmalarda kız bebeklerde kalça çıkığının erkek bebeklere göre altı kat daha fazla olduğu ortaya çıktı. Ayrıca kalça çıkığı olan bebeklerin neredeyse yarısında çift taraflı çıkık bulunuyor.

Bu problemin genellikle doğuştan olduğu düşünülür ki bu düşüncenin yanlış olduğu söylenemez. Ancak bazen bebekleri çok sıkı ve yanlış kundaklama, ayaklarından tutarak baş aşağı sarkıtma gibi davranışlar da bebeklerin kalçasının o anda çıkmasına neden olabiliyor. Bu yüzden söz konusu davranışlardan uzak durmak gerekir.

Kalça Çıkığı Belirtileri

Kalça Çıkığı Belirtileri

  • İki bacak arasındaki uzunluk farkı
  • Bebeğin bacaklarının iki yana eşit şekilde açılamaması
  • Kalça bölümünden ses gelmesi
  • Bebeğin bacaklarındaki çizgilerde asimetrik duruş
  • Bebeğin yürüme çağına gelmesine rağmen yürümüyor olması

Kalça Çıkığı Tedavisi

Pavlik bandajı adı verilen bandajlama yöntemi kalça çıkığı tedavisinde en sık kullanılan tedavi metodudur. Bandaj bebeğin dizlerinin birbirinden ayrılmasını ve bacağın kalçaya doğru çekilmesini sağlar. Her hafta doktor muayenesine gidilir. Eğer bir süre sonra kalça halen yerine yerleşmemişse hem gece hem de gündüz yaklaşık 3 ay bandaj kullanımına devam edilir.

Kalça Çıkığı Pavlik bandajı tedavisi

Eğer bandaj uygulaması ile tedavi başarı getirmezse alçı uygulaması yapılır. Ancak alçı uygulamasının da her daim kesin netice getirdiğinden söz edilemez. Bu durumda son tedavi yöntemi olarak ameliyat tercih edilir.

Kalça Çıkığı Bebeklerde Nasıl Anlaşılır?

Kalça çıkığının bazı belirtileri olabilir. Ancak bu belirtiler anne tarafından her zaman anlaşılamadığı için rutin doktor muayenelerinde hekimler bebeklerin kalçasında çıkık olup olmadığını da kontrol eder. Doktor, bebeğin uyluk kemiklerini hafif bir hareketle çeker ve iter. Bu sayede bir gevşeklik olup olmadığını yani kalça çıkığı olup olmadığını anlar.

Doktorun emin olamadığı durumlarda ultrason görüntüsü veya daha büyük bebeklerde röntgen filmi çekilmesini de istenebilir. Yapılan ultrason muayenesinde ya da röntgen filminde bebekte bu sorunun olup olmadığı hemen anlaşılacaktır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR