İÇERİK KATEGORİLERİ

Gün Aşımı Nedir?

Normal gebeliklerde doğum için belirlenen doğum aralığı 38.ve 42.haftalardır. Bu zaman zarfının dolmasına rağmen gerçekleşmeyen ve 42. haftayı aşan doğumlara gün aşımı bir diğer adı ile miad geçmesi denir. Gün aşımı yaşanan gebeliklerde bebeğin kendi kendine doğması en çok karşılaşılan risklerdendir. Gün aşımı nedeniyle risk altında olan bebeklerin çeşitli tıbbi yollarla dünyaya gelmesi sağlanır.

Günümüzde normal gebelikler için belirlenen doğum aralığı 38. ile 42. haftalardır. Bu zaman dilimi arasında gerçekleşmeyen ve 42. haftanın üzerine çıkan doğumlar gün aşımı ya da miad geçmesi olarak adlandırılır. Gün aşımının yaşanması ve doğumun henüz gerçekleşmemesi bebeğin kendi kendine doğmasına neden olabilir. Fakat bu durum sonucunda yaşanabilecek olan olumsuzluklar göz önünde bulundurularak bebeğin tıbbi yollarla dünyaya gelmesi sağlanır.

Gün Aşımının Nedenleri

Gün aşımı sorunu gebeliklerin %10’unda meydana gelen bir durumdur. Fakat gün aşımı sorunu çoğu zaman anne adaylarının adet takviminin yanlış olmasından kaynaklanır. Fakat ciddi olan gün aşımı sorunun en başlıca nedenleri arasında fetusda beyin gelişiminin durması ve fetusun böbrek üstü bezlerinde çok fazla büyümenin meydana gelmesidir. Bazı fetal ve enzim bozuklukları nedeniyle doğumun gecikmesi olası durumlar arasında görülür. Daha önce gebeliklerinde gün aşımı ile karşılaşan anne adaylarının yeniden bu durum ile karşı karşıya gelme şansları oldukça yüksektir.

Gün Aşımının Nedir

Gün Aşımı Bebeklerinin Yaşadıkları Sorunlar Nelerdir?

Normal gebeliklerin yanı sıra gün aşımı ile doğan bebekler, hem gebelik döneminde, hem doğum sırasında hem de doğumdan sonra belli başlı tehlikeler ile karşılaşırlar. Bu tehlikeler görevini tamamlayan uteroplasental ünitesinin işlevini yavaş yavaş yitirmesi ile başlar. Besin alamayan bebekler ilk sıkıntıyı bu şekilde yaşar.

Bebeğe giden besin ve oksijen yetmezliği sonucunda zor durumda kalan bebek dışkısını yapabilir ve daha fazla besinsiz kalmasıyla bu maddeleri yutabilir. Bu durumun sonucunda ise bebek doğduktan sonra kimyasal zatüre gibi hastalıklar ortaya çıkar. Yine gün aşımı nedeniyle bebek normal kilosunda olsa da kilo kaybetmeye başlayabilir.

Kilo kaybetmenin aksine bebeklerde kilo alımı da gerçekleşebilir. İri bebek duruma yükselen bebeklerde doğum zorlukları meydana gelir. Normal doğumda travma görme riski yüksek olan iri bebekler sezaryen ile dünyaya gelir. Gün aşımı sorununu kesin belirlemek için gebelik yaşının en doğru şekilde bilinmesi gerekir. gün aşımı tespit edildikten sonra bebek hala doğmamış ise uzman doktorlar tarafından suni sancı ya da sezaryen yöntemi ile gebelik durumu sonlandırılır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR