Hamilelikte 2. Ay

Hamileliğinizin 2. ayında bebeğiniz rahim boşluğuna yerleşir. Bebeğiniz henüz su damlası kadar olduğu için kilosunu ve boyunu öğrenmeniz mümkün değildir. Gebeliğinizin bu evresinde ağız, burun ve göz boşlukları belirginleşir ve göbek kordonu oluşur. Hamilelikte 7. haftaya ulaşıldığında bebeğinizin artık ellerinin, ayaklarının oluştuğunu görebilirsiniz. 8. haftaya gelindiğinde göbek kordonu tam olarak oluşur ve bebek beslenmeye başlar.

Anne Olacaksınız, Tebrikler!

Heyecanlı bekleyiş nihayet son buldu ve hamile olduğunuzu öğrendiniz. Bir yandan şaşkınlık içerisinde mutluluğunuzu sonuna kadar yaşamaya çalışırken diğer yandan tebrikleri kabul etmeye başladınız. Ancak her şey bir yana, aklınızda öyle bir soru var ki bir an önce yanıtını öğrenmek istiyorsunuz. Bu da kuşkusuz hamileliğin ikinci ayında neler olur sorusudur. Bu ay içerisinde bebeğinize yardımcı olmak adına neler yapmalısınız, nelere dikkat etmelisiniz, bebeğinizin gelişimi nasıl olacak ve daha onlarca soru… Merak etmeyin, hepsinin yanıtı burada!

Hamileliğin 5. Haftası

Bebeğiniz hücre bölünmesini sürdürürken rahim boşluğunuza ulaşarak bu bölgeye yapışacak. Bu süre anne adaylarının bazılarında gebeliğin beşinci haftası, bazılarında da altıncı haftası içerisinde gerçekleşiyor. Bebeğinizin boyundan, kilosundan söz etmek mümkün değil çünkü o henüz bir su damlası kadar! Sadece 1 mm – 3 mm civarında olduğundan ultrasonografi ile görüntülenmesi biraz zor. Ancak hamileliğinizin ikinci ayı sona ermeden bebeğinizin ilk fotoğrafını elinize alacağınızdan hatta kalp atışlarını dahi duyacağınızdan hiç şüpheniz olmasın. 

Hamileliğin 5. Haftası

Hamileliğin 6. Haftası

Bu haftaya girdiğinizde bebeğinizin boyu artık 4 mm – 6 mm civarına ulaşmış olacak. Ultrason muayenesinde bebeğinizin kalp atışlarını rahatlıkla duyabilirsiniz. Bebeklerde kalp atımı dakikada 100 – 160 arasındadır. Solunum ve sindirim sistemini oluşturan dokuların ilk temelleri de bu hafta içerisinde atılıyor. Bebeklerde önce dokular oluşur, ardından bu dokular organları oluşturur. Bebeğin göbek kordonu dokusu da bu hafta içerisinde oluşacak. Ayrıca ağız, burun ve göz boşlukları belirginleşecek. Hatta bebeğinizin beyni gelişecek ve ilk aktivitelerini de sergilemeye başlayacak. Bu hafta duygularınız adeta tavan yapacak. Duygusal dalgalanmalar sıklıkla kendini gözyaşı olarak gösterebilir. Kendinizi daime hüzünlü hissedebilirsiniz, bu son derece normaldir.

Hamileliğin 6. Haftası

Hamileliğin 7. Haftası

Bebeğin boyu 7 mm – 8 mm civarına artık ulaştı ve bir pirinç tanesi büyüklüğüne erişti. Ultrason ile rahatlıkla bebeğinizi görebileceksiniz. Bebeğinizin elleri ve ayakları artık belirginleşiyor. Ancak bacak ve kollar ile parmaklar henüz ayrılmadığı için net olarak gözlemlemek de mümkün değil. Bebeğinizin gözlerinin rengi de artık belli! Elbette göremezsiniz, bunun için doğumu beklemeniz gerekiyor. Karaciğer de artık oluştu ve ilik kemiği alyuvarları üretmeye başlayana dek bu görevi karaciğer üstlendi bile… Bebeğin pankreas ve apandisti dahi oluştu. Hızla büyüyor olması sizi şaşırtmasın, bu organların şekillenmesi ve görevlerini üstlenecek forma kavuşması için daha uzun süre geçmesi gerekiyor.

Hamileliğin 8. Haftası

Artık bebeğinizin bir ağırlığı var ve o da sadece 1 gram! Büyüklüğü ise 1,5 cm civarında… Aslında bebeğiniz kıpırdanmaya, yer değiştirmeye başladı ancak henüz çok küçük olduğundan siz bu kıpırtıları hissetmiyorsunuz. Parmaklar bu hafta belirginleşmeye başlar ve aralarında perde oluşur. Nefes borusu bu dönemde genişler ve kuyruk gibi görünen bölüm artık yok olmaya başlar. Gebeliğin sekizinci haftasının en önemli gelişimi ise anne ile bebek arasında ilk bağ olan göbek kordonunun oluşması hatta işlevine başlaması oluyor.

Hamileliğin 8. Haftası

Hamileliğin İkinci Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu dönem artık hamileliği daha net hissetmeye başladığınız aydır. Doktor kontrollerine düzenli olarak gitmeniz gerekiyor. Ayrıca hamileliğin ikinci ayında beslenme tahmin ettiğinizden çok daha fazla önem kazanıyor. Bebeğiniz hızla gelişimini sürdürürken ona yardımcı olmak istersiniz değil mi? O halde günde 2 litre su tüketimine bol sebze ve meyve tüketimi eşlik etmelidir. Beslenme ile ilgili kafanız karışıksa bir diyetisyen ile görüşmenizde fayda olacaktır. Diyetisyen size hamileliğinizin her dönemine uygun bir beslenme düzeni çıkarabilir.

Bilindiği gibi hamileliğin ikinci ayında bebek artık organlarını oluşturmaya başlar. Şayet hafif bir hamilelik geçirmek istiyorsanız siz de bu dönemde iyi bir başlangıç yapmalısınız. Örneğin egzersizlere başlamak için en doğru zaman! Yürüyüşler yapabilir, ve bu dönemde oldukça yoğunlaşan mide bulantılarınızın hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Kokulara karşı aşrı hassasiyet geliştiğinden evde veya dışarıda maske kullanmanız da bulantılarınızı bir nebze olsun hafifletebilir. Sabahları kusabilirsiniz, bu son derece normal!

Hamileliğin İkinci Ayında Yapılan Testler

Tam kan sayımı testi: bu dönemde annede kansızlık (anemi) olup olmadığının anlaşılması için doktor tam kan sayımı testi isteyebilir. Şayet kansızlık varsa hamilelikte kullanılabilen ilaçlar eşliğinde bir tedaviye başlanabilir.

Kan grubu testi: Anne ile babada kan uyuşmazlığının olup olmadığının anlaşılması için hem anne hem de babaya kan grubu testi yapılabilir. Şayet kan uyuşmazlığı varsa bu dönemde önlem alınması gerekecektir.

Ay Ay Hamilelik İkinci Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Ay Ay Hamilelik İkinci Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

2 Aylık Hamilelikte Göbek Belli Olur mu?
İkinci ayda, genellikle göbek hâlâ belirgin bir şekilde ortaya çıkmaz. Bu dönemde, bebeğin büyümesi devam etse de, karın bölgesinde belirgin bir değişiklik gözlemlenmeyebilir.

2 Aylık Bebek Anne Karnında Hissedilir mi?
İkinci aylık gebelikte, genellikle anne bebeğin hareketlerini hissetmez. Bu dönemde, bebeğin organları hızla gelişirken, fiziksel olarak hissedilebilecek bir hareket başlamamıştır.

2 Aylık Bebek Hareket Edebilir mi?
İkinci aylık gebelikte, bebeğin hareket etme aşaması genellikle başlamamıştır. Bu dönemde bebeğin kasları ve organları hızla gelişir, ancak annenin bu hareketleri hissetmesi için biraz daha zaman geçmesi gerekir.

2 Aylık Gebelikte Kilo Alınır mı?
İkinci aylık gebelikte genellikle kilo artışı gözlemlenmez. Bu dönemde, bebeğin büyümesi daha çok organ gelişimi odaklı olduğu için, annenin kilo alımı belirgin olmayabilir. Ancak, bu süreçte dengeli beslenme önemlidir.

Son güncelleme: 03/02/20024


<< Önceki Ay Sonraki Ay >>