İÇERİK KATEGORİLERİ

Rota Virüs Tedavisi ve Aşısı

Rota virüsü nedir, kişiye ne gibi zararlar verir? Rota virüsü tedavi süreci ne şekilde yapılmaktadır, sorularını sizler için inceleyerek aktarmaya çalıştığımız yazımızda konu hakkında sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.

Rota virüsü, ilk altı ay ile 2 yaş aralığındaki çocuklarda görülen, mide ve bağırsak iltihaplarına yol açan bir virüs türüdür. Hastalığın kuluçka süresi 2 ile 5 gün arasında değişiklik gösterir. Virüs bulaşmasının ardından kuluçka süresi içerisinde ateş ve kusma geçebilir.

Ancak hastalığın asıl belirtisi ishal, etkisini yaklaşık 10 gün devam ettirebilir. Çocuklar 5 yaşına kadar rota virüsüne yakalanarak hastalanabilir. Hastalığın tedavisi için herhangi bir ilaç yöntemi yoktur. Ayrıca diğer ateşli ve iltihaplı hastalıklarda yapıldığı gibi antibiyotik tedavisi de uygulanmaz.

Rota Virüsü

Rota Virüsü için Tedavi Süreci

Virüs vücuda bulaştıktan sonra ilk olarak vücuttan kaybedilen tuz ve su miktarının artırılarak vücut direncinin yükseltilmesi hedeflenir. Bunun için rota virüsü tedavisi süresinde bebeğe bol su ve sulu gıdalar verilmelidir. Su içmek istemediği durumlarda ise şekerli ve tuzlu gıdalarla susaması sağlanabilir.

Hastalık döneminde yağlı ve soslu gıdalar tüketilmemesi, virüsün vücuttan daha erken atılmasına yardımcı olur. Bu dönemde bebeğinizi muz, yoğurt, patates püresi ve pirinç gibi gıdalar ile besleyebilir, emziriyorsanız emzirmeye devam edebilirsiniz. Neticede ishal problemini, tamamen durdurabilecek bir ilaç tedavisi yoktur.

Rota Virüs Hastalığında Aşısı

Rota Virüs Hastalığında Aşılama

Rota virüsü hastalığına karşı tepki göstermek adına aşı yöntemleri uygulanır.  Aşı, 6 aydan küçük bebeklere en az 4, en fazla 8 hafta aralıklarında 2 dozda uygulanması gerekir.

İdeal aşılamaya 2. veya 3. Aydan itibaren başlanılmalıdır. Aşı uygulaması, enjeksiyon yerine ağız yoluyla yapılır. Aşının belirli bir yan etkisi yoktur. Güvenilirliği %100'e yakın olan aşının koruyuculuğu da yaklaşık %100 oranındadır.

Bebek ve Çocuk Asi Takvimi tarihleri için bknz: gebelikveannelik.com/bebek-ve-cocuk-asi-takvimi


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR