İÇERİK KATEGORİLERİ

Rahimde Perde Nedir? Gebeliği Engeller mi?

Rahimde perde, diğer bilinen adıyla septum uterus, rahim içini yukarıdan aşağıya doğru bölerek rahmi daraltan bir dokudur. Bağ ve kas hücrelerinden oluşan bu doku doğumsal bozukluk olarak adlandırılır ve sonradan gelişmediği ortaya çıkmıştır.

Rahimde Perde Neden Olur?

Doğumsal bir problem olan rahim perdesi, bebeğin vajina ağzı ve rahmi anne karnında gelişip birleşmeye çalışması esnasında olur. Fakat sorunun tam olarak neden kaynaklandığı bilinmemektedir.

Rahimde Perde Neden Olur?

Rahimde Perde Varken Gebelik Oluşur mu?

Rahim perdesi gebeliğin oluşmasını engelleyebilmektedir. Perde, rahmi ikiye böldüğü için bebeğin içerisinde gelişeceği gerekli olan ortam oluşumu engellenir. Bu bölge yeteri kadar damar içermediğinden dolayı bebek tutunamaz ve beslenemez. Bu sebeple, gebelik sağlanamaz ve sağlandığı takdirde de çoğunlukla düşükle sonuçlanır.

Gebelikte rahimde perde oluşumu erken doğuma da sebebiyet verebilir. Herhangi bir sorun hissetmeseniz bile hamilelik kararı almadan önce mutlaka jinekolojik muayenelerden geçerek sorun olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir.

Rahimde Perde Belirtileri Nelerdir?

Rahimde Perde Belirtileri Nelerdir?

Genellikle herhangi bir belirti göstermez. Tesadüf eseri çekilen rahim filmi ya da pelvik muayene esnasında perde fark edilebilir. Tekrarlayan düşükler ya da korunmasız ilişkiye rağmen hamilelik oluşmaması gibi durumlarda yapılan özel muayenelerde de perde sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Rahimde Perde Nasıl Teşhis Edilir?

-       HSG filmi

-       Ultrasonografi

-       MR

Rahimde Perde Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahimde Perde Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Rahimde perde tedavisinin uygulanabilmesi için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulur. Genellikle histeroskopi yöntemiyle yapılan bu ameliyatta rahim içine uzanan kameradan perdenin yönü tespit edilir ve kesilir. Bu yöntem ile uygulanan ameliyattan sonra gebelik elde edilebilmektedir. Düşük ihtimali ve vajinal yolla doğum da mümkün hale gelmektedir. Kolay ve kısa süreli olan bu ameliyattan en az fazla 1 gün sonra hastalar taburcu edilmektedir.

Rahimde perde ameliyatının laparotomi ve rahmin alt kısmının kesilmesiyle yapılan versiyonları da mevcuttur. Fakat bu ameliyatlardan sonra oluşan gebeliklerde sezaryen yöntemiyle doğum yapılması gerekir.

Rahimde Perde Nasıl Teşhis Edilir?

Rahim Perdesi Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyattan sonra gebelik için bir süre beklenmesi tavsiye edilmektedir. Süre, doktor tarafından belirlenecektir. Küçük bile olsa rahim bir işlemden geçeceği için bir süre toparlanmasını beklemek gerekmektedir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR