İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte 5. Ay

Gebeliğin 5.haftası kendinize daha dikkatli bakmalı ve stresten uzak durmalısınız. Göğüslerin büyümesiyle beraber, göğüs uçları da koyulaşır. Ultrasonla gebelik kesesi görülerek, mercimek tanesi kadar olan bebeğin belirmesi başlar. Kalbi, beyni ve omurgası oluşmaya şekil alır. Doktorunuz, düşük riskine karşı cinsel ilişkiyi bir dönem yasaklayabilir.

Karnınız Artık Daha Belirgin!

Hamile bir kadın görünümüne ne zaman kavuşacağınızı merak ediyordunuz, işte o vakit geldi. Bu ay karnınız hızla büyümeye başlayacak ve kıyafetlerinizin içine haliyle sığamayacaksınız. Ancak halen karnınız çok belirgin değilse endişelenmeyin, bu durum tamamen kişisel bir farklılıktan ibaret. Hamileliğinizin bu ayında özellikle karın bölgenize nemlendirici kremler sürmeye başlamanızı öneririz. Çünkü hamilelik dönemi çatlakları bu ay oluşmaya başlıyor. Yaşayacağınız tek değişiklik bu mu, elbette hayır. İşte hamileliğin beşinci ayında neler olur sorusunun yanıtları.

Hamileliğin 18. Haftası

Bebeğinizin ağırlığı 200 gram, boyu da 14 cm oldu. Bu hafta bebeğinizin el ve ayak parmaklarında eklem izleri oluşmaya başlıyor. Erkek bebeklerde prostat bezi de oluşmaya başlar. Bu hafta “mekonyum” adı verilen bebeğin ilk dışkısı bağırsaklarında birikmeye başlar. Bu dışkıyı bebek doğumdan sonra atacak. Hamileliğin beşinci ayında bebek artık hıçkırmaya ve daha sağlam tekmeler atmaya başlar. Çoğu anne adayı bu hafta bebeğinin hareketlerini az da olsa hissedebilir.

Hamileliğin 19. Haftası

Bir haftada bebeğiniz bir hayli büyüdü. Ağırlığı 250 grama ulaşırken boyu da 15 cm’ye ulaştı. Geçtiğimiz haftalarda bebeğinizin cildinde lanugo adı verilen tüyler oluşmuştu. Bu hafta o tüylere "verniks kazeoza” adı verilen kaygan bir madde ekleniyor. Bu madde son derece mühim çünkü bebeğin içinde bulunduğu sudan cildini koruma görevini üstleniyor. Bebeğin 9 ay boyunca suyun içinde buruşmamasını sağlayan işte bu önemli madde! Eğer bebek kız ise bu hafta primitif yumurta hücreleri oluşmaya başlar. Bu arada halk arasında bebeğin eşi adı verilen plesenta artık bebeğin beslenmesine yardımcı olmaya başladı.

Hamileliğin 19. Haftası

Hamileliğin 20. Haftası

Bu hafta artık hamileliğinizin yarısını tamamladığınız hafta oluyor. Bebeğiniz 300 gram ağırlığına ve 25 cm uzunluğuna ulaşırken siz de gebeliğin ilk yarısını tamamlamanın keyfini sürebilirsiniz. Bebeğiniz saçları artık uzamaya başlıyor. Kız bebeklerde uterus (rahim) oluşuyor. Bebeğiniz yutkunma egzersizlerini bu hafta oldukça sıklaştıracak. Hamileliğin ikinci yarısında gelişimini daha hızlı sürdürecek.

Hamileliğin 20. Haftası

Hamileliğin 21. Haftası

Bebeğinizin ağırlığı 350 gram ve boyu da 27 cm oldu. Bu haftadan itibaren bebeğin boyundaki uzama yavaşlar. Çünkü bebek kilo almaya ve organlarının gelişimini sürdürmeye başlayacaktır. Kilosunda artış olmasına karşın boyunun uzamasının yavaşlaması konusunda endişe etmeyin. Bu hafta bebeğiniz dizlerini hafifçe kırarak oturma pozisyonuna yakın bir pozisyon almaya başlar. Bebeğin saçları belirginleşir, kaş ve kirpikleri de yavaş yavaş belli olmaya başlar.

Hamileliğin 21. Haftası

Hamileliğin 22. Haftası

Ara ara uyumaya başlayan bebeğiniz uyandığında hareketleri ile size bunu belli eder. Bu tür aktiviteler dikkate alınarak hamileliğin altıncı ayında bebekle anne arasındaki iletişimin daha da kuvvetlendiğini söylemek mümkündür. Bebeğinizin boyu 28 - 30 cm olurken ağırlığı da artık 430 grama ulaşıyor. Kaş ve kirpikleri artık tamamen oluştu, burnu belirginleşti ve parmak izleri de tamamen oluştu. Gözleri de tamamen oluştu ancak renk pigmentleri henüz yok.

Hamileliğin 23. Haftası

Hamileliğin Beşinci Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu ay en çok dikkat etmeniz gereken husus dengeniz olacak. Karnınız hızla büyüyeceği ve birden 2-3 kilo alabileceğiniz için dengenizi sağlamakta güçlük çekebilirsiniz. Özellikle yataktan kalkmadan önce oturur pozisyona geçip birkaç dakika beklemenizi ve yürürken düşmemek için dikkatli olmanızı öneriyoruz.

Beşinci ayda göz kuruluğu yaşayabilirsiniz. Bu durumda göz damlası kullanmanızda (doktorunuza danışarak) bir sakınca yok. Daha fazla rüya görmeye başlayacaksınız. Bu rüyaların bir bölümü kabus niteliğinde olabilir. Bu durum bilinçaltınızdaki bazı korkulardan kaynaklanıyor. Bu yüzden çok fazla üzerinde durmanıza gerek olmayacak. Bu korkuları istisnasız her anne adayının yaşadığını hatırlatalım.

Egzersizler bu ay sizi fazlasıyla yorabilir. Kendinizi daha yorgun ve daha isteksiz hissedebilirsiniz. Tüm bunların hormonal değişimlerden kaynaklanıyor olması içinizi rahatlatacaktır. Ancak yine de kısa süreli yürüyüşler yapmaya özen göstermenizde fayda var. Şayet egzersizi keserseniz, bir sonraki ay hem fazla kilo alabilir hem de kendinizi daha bitkin hissedebilirsiniz. Hamileliğin beşinci ayında beslenme düzeniniz bir ölçü değişecektir. Çünkü iştahınız belirgin bir şekilde açılacak. Doğru gıdalar tüketmeniz ve bol su içmeniz durumunda iştah açılmasında da herhangi bir sakınca yok! Bu ay bebeğin beyin gelişimi açısından çok önemli olduğu için omega 3 içeren gıdalara ağırlık vererek bebeğinizin beyin gelişimine yardımcı olabilirsiniz.

Biraz da bu ay içerisinde yaşama olasılığınızın bulunduğu sıkıntılardan bahsedelim. Bacaklarınıza giren kramplar nedeniyle uykuya rahatlıkla dalamayabilirsiniz. Belki de hayatınızda ilk defa horlamaya başlayacaksınız. Midenizde ekşime, hazımsızlık ve ağrılar oluşabilir. Geceleri sıcak basması nedeniyle defalarca uyanabilirsiniz. Ancak bunların hiç biri katlanılmaz sıkıntılar değil! Büyük bir mucize gerçekleşiyor, yaşanan tüm sıkıntılar buna değmez mi?

Hamileliğin Beşinci Ayında Yapılan Testler

Şayet geçtiğimiz ay üçlü tarama testini yaptırmadıysanız bu ay yaptırmanız şart demektir. Bu ay içerisinde bir de dörtlü tarama testi yapılması gerekiyor. Kontrollerinize zaten gidiyorsunuz. Şayet doktorunuz şüpheli bir duruma rastlarsa sizden tam kan sayımı gibi ekstra testler isteyebilir. Size bildirilen tarihleri aksatmadan tüm testleri mutlaka yaptırın!

Ay Ay Hamilelik Beşinci Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Ay Ay Hamilelik Beşinci Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

5 Aylık hamilelikte bebeğin aşağıda olması!
Bebeğin aşağıda olması rahmin alt kısmında veya pelvik bölgede bulunması olarak tanımlanır. Bu durum, rahim ve bebek pozisyonu ile ilgilidir ve hamilelik ilerledikçe bebek, rahmin içinde pozisyonunu sık sık değiştirebilir. Bebeğin alt pozisyonda olması, genellikle hamileliğin son aylarında daha yaygın bir durumdur ve bu, bebeğin doğum pozisyonuna gelmeye başladığını gösterebilir. Ancak, 5 aylık bir hamilelikte bebeğin pozisyonu hala değişebilir ve birkaç ay boyunca farklı pozisyonlarda olabilir. Hamilelik ilerledikçe, bebeğin baş aşağı yönde pozisyon alması, normal doğum için ideal bir durumdur. Bununla birlikte, bebeğin pozisyonu hakkında endişeleriniz varsa veya doktorunuzun önerdiği bir takip veya muayene gerekebilir. Unutmayın ki her hamilelik farklıdır, bu nedenle bebeğinizin pozisyonu hamileliğin ilerleyen aylarında değişebilir.

5 Aylık gebelikte bebek ne kadar hareket eder?
Beşinci ayda, yani 5 aylık gebelikte, anne genellikle bebek hareketlerini daha belirgin bir şekilde hissetmeye başlar. Bebek, bu dönemde daha koordineli ve güçlü hareketler yapabilir. Hareketler, genellikle düzenli ve zaman içinde daha belirgin hale gelir. Anne, bebeğin gelişen motor becerilerini ve aktivitelerini hissederken, bu durum hamilelik sürecinde bir bağ kurmalarına yardımcı olabilir. Ancak her gebelik farklıdır, bu nedenle bebek hareketlerinin yoğunluğu ve karakteri her anne için değişiklik gösterebilir. Eğer anne, bebeğinin normal hareketlerinde bir azalma ya da değişiklik fark ederse, bu durumu doktoruyla paylaşmalıdır.

Son güncelleme: 03/02/20024


<< Önceki Ay Sonraki Ay >>
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR