İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte 4. Ay

Hamileliğinizin 4. ayında da bebeğiniz hızla gelişmeye devam ediyor ve artık yüzünü görebilirsiniz. Bebeğinizin tırnakları ince bir şekilde oluştuğu bu dönemde başparmağını emdiğini ultrason yardımı ile görebileceksiniz. Ayrıca çenesi göğsünden biraz daha uzaklaşan bebeğinizin boynu da oluşmak üzere… 100 grama ulaşan bebeğinizin cinsiyetini artık öğrenebilirsiniz. Bebeğinizde Down Sendromu riskine karşı Amniyosentez testini yaptırmayı unutmamalısınız.

Düşük Yapma Riskiniz Çok Azaldı!

Hamileliğinizin 4.ayına girdiğinize göre artık rahat bir nefes alabilirsiniz. Çünkü her daim aklınızın bir köşesinde duran korkulu rüyanız “düşük yapma” riski artık son derece azaldı. Ayrıca bebeğiniz de gelişiminin büyük bir bölümünü tamamladığı için mutluluğunuzu iki katına çıkarabilirsiniz. Bebeğinizin minicik parmak uçlarında artık parmak izleri var. Merakla beklediğiniz hamileliğin dördüncü ayında neler olur sorusunun yanıtına hemen geçiyoruz… İşte mucizenin dördüncü ayı!

Hamileliğin 14. Haftası

Siz de fark ettiniz, bebeğiniz artık daha hızlı gelişiyor. Bu hafta boyu 9 cm’ye ağırlığı da 45 grama ulaşıyor. Gözlerini kısabilecek kadar kasları gelişen bebeğiniz baş parmağını emmeye bu hafta başlayabilir. Çok ince de olsa tırnakları oluştu. Hamileliğin dördüncü ayında bebek solunum egzersizleri yapmaya bu hafta içerisinde başlar. Amnion sıvısını akciğerlerine kadar alır ve ağzından geri bırakır. Bu aktivite bebek için harika bir solunum egzersizidir. Ayrıca bebeğinizin kemik iliği kan hücreleri üretmeye de başladı.

Hamileliğin 15. Haftası

Hızla boyu uzayan bebeğiniz 10 cm’ye ulaşıyor. Ağırlığı da 70 grama çıkıyor. Artık eklemlerini, kollarını ve bacaklarını rahatlıkla oynatabileceği forma kavuştu. Bu hafta bebeğinizin cildinin tamamı “lanugo” adı verilen çok ince tüylerle kaplanıyor. Bu gelişme gebeliğin 26. haftasına dek sürecek. Hatta doğduğunda kulak ve yüz bölgesinde bu tüyleri görebilirsiniz. Endişelenmeyin, doğumdan birkaç hafta sonra tüyler dökülecek! Ayrıca bu hafta bebeğin çenesi göğüs bölgesinden biraz daha uzaklaşıyor ve boyun oluşması için zemin hazırlanıyor.

Hamileliğin 15. Haftası

Hamileliğin 16. Haftası

Müjde! Bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilirsiniz! Ancak bunun için bebeğinizin size izin vermesi gerekiyor. Çok sayıda anne adayı bebeğinin cinsiyetini öğrenmek için hastaneye defalarca gitmek zorunda kalabiliyor. Çünkü bebek konumu itibari ile cinsiyetini göstermeyebiliyor. Bu arada bebeğinizin ağırlığı artık 100 gram ve boyu da 11 cm oldu. Aşağı yukarı bir elma büyüklüğüne ulaştığını söyleyebiliriz. El tırnakları önceki haftalarda oluşmuştu, bu hafta sıra ayak tırnaklarına geliyor. Ancak gelişim henüz bitmedi, bebeğinizin içeride daha çok işi var!

Hamileliğin 16. Haftası

Hamileliğin 17. Haftası

Bu haftaya kadar bebeğinizin iskeleti yumuşak kıkırdak doku şeklindeydi. Ancak bu hafta artık kemiğe dönüşmeye başlıyor. Ayrıca göbek kordonu da kalınlaşıp daha güçlü hale geliyor. Bebeğinizin boyu 13 cmağırlığı 140 gram oldu. Bu haftadan itibaren bebeğiniz hızla kilo almaya başlayacak. Çünkü deri altında yağ depolama fonksiyonu devreye girecek. Kulakları daha güçlü çalışmaya başladığı için dışarıdaki sesleri artık duymaya başlayacak. Her ne kadar siz hissetmeseniz de yüksek seslere hareket ederek tepki verebilir.

Hamileliğin 17. Haftası

Hamileliğin Dördüncü Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğinizin ikinci trimester dönemine girmiş bulunuyorsunuz. Hamileliğin dördüncü ayında beslenme artık bebeğiniz ile çok daha yakın bir ilişki içerisinde. Çünkü yediklerinizin tadı bebeğinizin içinde bulunduğu amnion sıvısına geçebiliyor ve bebeğiniz de bu tatlara ulaşabiliyor. Yani ne yediğiniz direk olarak bebeğinizi etkilemeye başladı. Çok daha dikkatli olma, beslenme düzeninize eskisinden çok daha fazla özen gösterme vaktiniz de gelmiş bulunuyor!

Bu dönemde yaşayabileceğiniz en büyük sıkıntı burun tıkanıklığı olacaktır. Hormonal değişimler burun mukozalarınıza daha fazla kan gitmesine neden oluyor. Bu ay içerisinde burun kanaması yaşayabilirsiniz. Çok şiddetli olmadığı müddetçe endişelenmenize gerek yok. Fazla kanı burnunuz atmaya çalışıyor, hepsi bu!

Bu ay çok ani duygu değişimleri yaşamaktan kurtulacaksınız ve hassasiyetiniz de azalacak. Daha az gözyaşı, daha huzurlu olmanızı sağlayacak. Eğer egzersizlere henüz başlamadıysanız biraz geç bile kaldınız demektir. En azından yürüyüşler yapmaya özen gösterin. Bu ay egzersizlere ayırdığınız zamanın mükafatını sonraki aylarda fazlasıyla alacaksınız. Kontroller bu ay biraz sıklaşıyor. Ancak sevinç içerisinde kontrollere gittiğinizi biliyoruz. Çünkü her gittiğinizde bebeğinizden haberler alıyorsunuz. Örneğin bu ay bebeğinizin cinsiyetini öğreneceksiniz. Pembe ya da mavi hazırlık dönemi bu ay başlayabilir…

hamilelikte 4. ay

Hamileliğin 4. Ayında Yapılan Testler

Hamileliğinizin 16. haftası ile 20. haftası arasında, hamilelik döneminde yapılması gereken en önemli test olan “amniyosentez” testinin yapılması gerekiyor. Yüzde 99 oranında doğru sonuç veren bu test, bebeğinizde mevcut olabilecek down sendromu gibi yüzlerce kromozomsal ve genetik bozuklukların tespit edilebilmesini sağlıyor. Pek çok hekim öncelikle üçlü tarama testinin yapılmasını öneriyor. Şayet bu testte herhangi bir şüpheye yol açacak bulgu elde edilirse bu durumda amniyosentez testinin yapılması isteniyor. Karar size kalmış! Dilerseniz her iki testi de yaptırmayabilirsiniz. Ancak yaptırmanızı öneriyor ve yaptırmak için de ayın son haftasının, son günlerini beklemenizi tavsiye ediyoruz. Bu konuda doktorunuz sizi zaten yönlendirecek, bir tarih belirtecektir.

Ay Ay Hamilelik Dördüncü Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Ay Ay Hamilelik Dördüncü Ay Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

4 Aylık hamile karnı nasıl olur?
Dördüncü ayda anne adayının karnı genellikle belirginleşmeye başlar. Bebek büyüdükçe karın bölgesindeki gerginlik artar, ancak bu dönemde her kadının karın büyüklüğü farklılık gösterebilir.

Anne karnında 4 aylık bebek hareketleri hissedilir mi?
Dört aylık gebelikte, anne genellikle bebek hareketlerini hissetmeye başlar. Bebek, bu dönemde aktif bir şekilde hareket etmeye başlar, ancak hissedilen hareketler genellikle hafif ve naziktir.

4 Aylık gebelikte göbek çıkar mı?
Dört aylık gebelikte, çoğu kadında hafif bir göbek çıkması görülebilir. Bebek ve rahim büyüdükçe karın bölgesindeki değişiklikler artar, ancak bu durum kişisel farklılıklara bağlı olarak değişebilir.

Son güncelleme: 03/02/20024


<< Önceki Ay Sonraki Ay >>
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR