İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte Panik Atak

Gebelik döneminde meydana gelen ve bebeğin sorumluluğunu alamama kaygısı ile başlayan panik atak, erken teşhis ve tedavi ile müdahale edilmediği takdirde anne ve bebek sağlığı için olumsuz sonuçlara yol açabilir. Hastalığın ileri seviyelere ulaşması sonrasında strese bağlı olarak erken doğumlar ya da düşükler meydana gelebilir.

Bazı anne adayları için hamilelik dönemi rahat ve sorunsuz bir şekilde geçse de bazıları için tam tersi olur ve yaşanan sorunlar nedeniyle kâbusa dönüşür. Özellikle hem fiziksel hem de psikolojik değişimlerin hızla başlaması nedeniyle anne adaylarının daha sinirli, endişeli ve karamsar oldukları gözlenmiştir. Bu zorlu süreçte genetik yatkınlıkta göz önünde bulundurulduğunda ortaya çıkan sen büyük sorunlardan biri de panik ataktır.

hamilelikte panik atak

Panik Atak Nedir?

Birden bire ortaya çıkan yersiz kaygı, mide bulantısı, şiddetli korku ve sarsıntı nöbetleri panik atak adı ile anılır. Bu hastalık, tamamen ruhsal kaynaklı olup bedensel olarak büyük etkilere sahip bir kaygı bozukluğudur. Normal kişiler için bile olumsuz sonuçlara yol açabilen bu durum hamilelik sürecinde daha tehlikeli bir hal alır.

Gebelik Öncesinde ve Sonrasında Yaşanan Ruhsal Sıkıntılar

Gebelik öncesinde, sırasında ya da sonrasında zaman belli olmaksızın anne adaylarında hem ruhsal hem de fiziksel hastalıklar çoğu zaman yaşanır. Buna ek olarak genetik olarak yatkınlığı bulunan anne adaylarında durum kısa sürede olumsuz bir hal alarak depresyon, panik atak ve şizofrenik durumlar tarzında ortaya çıkabilir. Bu dönemlerde yaşanan stres ve ekonomik zorluklar, aile içi problemler ile birlikte hem anne adayını hem de bebeği olumsuz bir şekilde etkiler.

gebelik donemi panik atak

Bebeğe sahip olmanın verdiği sorumluluk, bakamama kaygısı ile birlikte anne adayı daha fazla stres olur ve duygusal rahatsızlığın içerisine sürüklenir. Bunların daha kötüye gitmesi ile birlikte insanlarla anlaşamama ve toplum içine çıkamama gibi sorunlar da meydana gelebilir. Bebeğin gelişimini de etkileyen bu durumlar düşük ya da erken doğumların olmasına neden olur.

Panik Atak Hissini Yaşayan Kişilerin Davranışları Nasıl Olur?

Şiddetli bir panik atak yaşayan kişilerde evden çıkamama ve yalnız kalamama gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu kişiler tek başına çarşıya gidemez, köprü ya da tünel gibi alanlardan geçemez ve kapalı küçük ortamlarda uzun süre duramaz. Bunun yanı sıra sürekli bayılma hissi yüzünden hastaneye yakın yerlerde yaşamak isterler. Sürekli ölüm, kalp krizi ya da felç olma korkusu ile kontrollerini kaybederler. Toplum içine çıkamayan panik atak hastaları, toplumdan ve insanlardan kaçma eğilimi gösterirler.

panik atak belirtileri

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

En sık rastlanılan panik atak belirtileri arasında kalp atışlarında hızlanma, çarpıntı, terleme, bulantı, kusma, nefes darlığı, soluğun kesilmesi, boğulma hissi, baş dönmesi ve bayılma, karında ağrı, üşüme ve titreme yer alır. 

Gebelikte Panik Atak Tanısı

Yukarıda sayılan belirtiler, hamileliğin normal fiziksel rahatsızlıklarından olabileceği için hasta öncelikle genel bir sağlık taramasından geçirilmelidir ve daha sonra sonuçlara göre panik atak teşhisi konmalıdır. Anne adayında kesin olarak panik atak tanısı konulduysa sonrasında kesinlikle olumsuz eleştiri tarzında konuşmalardan kaçınılmalıdır. Çünkü bu eleştiriler hastalığı tetikleyen unsurlardır.

Teşhis sonrasında anne adayına uygun olan ilaçlar seçilir. Bu ilaçlar her anne adayında farklı olabilir ve aynı sonucu vermeyebilir. İlaçların tek başına yeterli olmadığı bu hastalıkta, kişilik analizi, çocukluk dönemi, genetik yatkınlıklar ve bilinçaltı araştırmaları da yapılmalıdır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR