Öğrenme Bozuklukları
Disleksi (öğrenme bozukluğu) nedeniyle okumada, yazmada ve konuşmada sorunlar yaşayan çocuklara hasta muamelesi yapılmamalıdır. Öğrenme bozukluğu diğer çocukların aksine zihinsel süreçte meydana gelen farklılıktır. Bu durumlarda çocukları için her türlü yöntemi deneyen fakat olumlu sonuçlar alamayan ebeveynlerin doktora başvurma zamanı gelmiş demektir. Öğrenme bozukluğunun teşhisi konulan çocuklarda psikolojik destek ile tedavi süreci başlatılır.
Ebeveynlerin çocuklarında sıklıkla karşılaşabileceği öğrenme problemlerinin mutlaka ciddiye alınması gerekir. Çünkü bu önemsenmeyen öğrenme problemleri Disleski ya da öğrenme bozukluğu olabilir. Bu gibi durumlarda bir uzmandan yardım almak çok önemlidir.
Öğrenme Bozukluğu Çeşitleri
- Matematiksel Bozukluk: Çocuğun yaşı okulda aldığı eğitim seviyesi ve ailenin bu konuda gösterdiği çabaya rağmen matematiksel alanda yeterli performans ve başarıyı gösterememesi matematiksel bozukluk belirtisi olabilir. Özellikle matematiksel işlemleri yaparken zorlanması, mantık kuramaması gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım alınmalıdır.
- Okumada Bozukluk: Çocuğun yaşı ve aldığı eğitim seviyesi baz alınarak okuma güçlükleri çekmesi, bazı harfleri yanlış telaffuz etmesi veya hiç telaffuz edememesi, kelimeler arasındaki anlam bağını kuramaması ve bu nedenle okuduğunu anlaması gibi durumlar okuma bozukluğunu işaret edebilir. Ebeveyn olarak bu durumu ciddiye almalı ve bir uzmandan yardım alınmalıdır.
- Yazılı Anlatım Bozukluğu: Çocuğun yazması gereken süreden daha yavaş yazması, aldığı eğitim seviyesi itibariyle harfleri gerektiği gibi yazamaması ya da bazı harfleri yazmakta güçlük çekmesi, “b” ve “p” gibi harfleri birbirinden ayırt edememesi ve yerinde doğru kullanamaması gibi durumlar yazılı anlatım bozukluğunun belirtileri olabilir. Bu durumda hemen bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Öğrenme bozukluğu yaşayan çocuklar genelde derslerden kaçarlar ya da tek başlarına ders çalışmak istemezler. Birinin yönlendirmesine ihtiyaç duyarlar, okula gitmek istemezler. Bu gibi durumlar da aile içi çatışmaya neden olabilir. Bu problemlerin büyümemesi için mutlaka bu konuda uzman birine danışılmalıdır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR