İÇERİK KATEGORİLERİ

Plasenta Yaşlanması Nedir?

Anne adaylarına hamilelik döneminde bazı hususlara dikkat etmeleri, alkol ve sigaradan uzak durmaları önerilir. Amaç sağlıklı bir gebelik dönemi geçirilmesidir. Ancak bazı durumlarda tüm öneriler harfiyen uygulansa da plasenta yaşlanması gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Gebeliğin son ayında plasentada yaşlanma normal kabul edilir. Fakat son aydan daha önce plasentada yaşlanma görülürse, anne ve bebek için bazı riskler doğar.

Anne ile bebek arasında alış verişi ve bir anlamda da iletişimi sağlayan plasentadır. Genellikle bebeğin anne karnındaki sağlık durumu üzerinde durulur. Oysa plasenta bu sağlığın da bekçisi konumundadır. Halk arasında bebek eşi olarak adlandırılan plasentada da kimi zaman çeşitli problemler meydana gelebiliyor. Bunlardan biri de plasentanın yaşlanması durumudur.

Plasenta bebeğin ultrason muayenesinde net olarak görülebilen, parlak ve beyaz bir alanlardır. Kalsiyumu biriktiren ve depolayan alanlar olduğundan ultrason muayenesinde parlak beyaz alanlar olarak görülür. Gebeliğin son aylarına doğru büyüyen plasenta son haftalarda daha büyük bir beyaz alan olarak görülür.

Plasenta Yaşlanması Nedir

Plasenta Yaşlanması Hangi Haftada Riskli Kabul Edilir?

Ancak plasenta kalfikasyonunda yani plasenta yaşlanmasında plasentadaki beyaz alanlarda genişleme meydana gelmiştir. Genellikle hamileyken sigara içen anne adaylarının yaşadığı bu durum hem anne adayı hem de bebek için çeşitli riskler içerir.  Aslında plasentanın gebeliğin son aylarına doğru yaşlanması normal kabul edilir. Ancak gebeliğin 32. haftasından önce gözlemlenen yaşlanma doktorları endişelendirebiliyor.

Çünkü annede doğum sonrası şiddetli kanamalara neden olabilen bu problem dekolman plasenta, erken doğum, düşük doğum, neonatal bebek ölümü ve daha pek çok riski de bünyesinde barındırıyor. Şayet 32. Haftadan sonra plasenta yaşlanması başlarsa, tüm bu risklerin ortaya çıkmasından endişe edilmez. Çünkü bu risklerin gerçekleştiği görülmemiştir.

Bebeğin Eşinin Yaşlanması

Plasenta Yaşlanması - Bebeğin Eşinin Yaşlanması Tedavisi

Plasentada yaşlanma saptandığı durumlarda sıkı bir doktor kontrolü eşliğinde hem anne adayı hem de anne karnındaki bebek gözlem altına alınır. Ancak uygulanabilecek bir tedavi yöntemi maalesef bulunmuyor. Sadece ortaya çıkan risklerin gerçekleşme ihtimalini minimuma indirgeyen çeşitli önlemler alınabilir. Bu önlemler hangi risklerin doğduğuna bağlı olarak hekim tarafından anne adayına aktarılacaktır. Sıklıkla tansiyon ölçümü, NST takibi gerekebilir. Ayrıca bu saptamanın yapıldığı her hamilelikte söz konusu risklerden en az birinin mutlaka gerçekleşeceği gibi bir kanı da söz konusu olmaz. Sorunsuz bir hamilelik ve doğum süreci de yaşanabilir.

Plasenta Yaşlanması Nedir (Videolu Anlatım)


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR