Reye Sendromu Hakkında Merak Edilenler
Öncelikle bu hastalığın grip ya da suçiçeği gibi hastalıkların ardından görüldüğü bilgisini aktaralım. Karaciğerde yağ birikmesine neden oluyor ve beraberinde beyinde oluşan baskı nedeniyle ciddi bir tahribat meydana geliyor. Bu nedenle maalesef bu hastalığın pek çok farklı hastalık ile karıştırılması da kaçınılmaz oluyor.
(Her yıl 1 milyon çocuk Reye Sendromu hastalığına yakalanıyor.)
Reye Sendromu Nedeni Ne?
Reye Sendromunun neden ortaya çıktığı henüz bilinmiyor. Viral yolla çocuklara bulaşan hastalıkların hemen ardından ortaya çıkması akıllara pek çok şüpheyi getirse de hastalığın nedeni halen bulunamadı. Ancak Reye Sendromu Aspirin arasında ciddi bir ilişki olduğu düşünülüyor. Çünkü bu sendroma yakalanan çocukların % 90’ının Aspirin ve parasetamol maddesi içeren ilaçlar kullandığı da kayıtlarda mevcut.
Reye Sendromu Belirtileri Neler?
Reye Sendromu belirtileri grip, soğuk algınlığı ve kızamıkçık gibi hastalıkların ardından kendini gösteriyor. En yaygın belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Mide bulantısı ve kusma
- Yorgunluk
- Hızlı solunum
- Asabiyet
- Görmede bozukluk
- Bilinç bulanıklığı ve bilinç kaybı
- Kaslarda zayıflık
- Yüksek ateş
- Konuşma bozukluğu
Şayet bu belirtiler görülüyorsa derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Tanı konmasına ne kadar geç kalınırsa hastalık vücutta o kadar tahribata neden oluyor.
Reye Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Maalesef hastalığa neyin neden olduğu bilinemediğinden Reye Sendromu tedavisi yok. Fakat hastanın şikayetlerinin en az düzeye indirgenmesi mümkün olabiliyor. Mide bulantısı ve kusma şikayeti olan çocuklar yoğun bakıma alınıyor. Tedavi kapsamında vücudun sıvı dengesi de yeniden sağlanmaya çalışıyor. Elektrolit dengesi korunuyor ve kan testleri yapılarak özellikle karaciğer kontrol ediliyor. Hastalığın beyin bölgesinde hasara neden olmasının da önüne geçilmeye çalışılıyor.