İÇERİK KATEGORİLERİ

Spina Bifida Ayrık Omurga Hastalığı Nedir?

Spina bifida, anne karnında meydana gelebilen bir hastalıktır. Hamileliğin ilk ayında ortaya çıkan bu anomali durumunda bebeğin omurgası şekillenirken tam olarak kapanmamaktadır. Bu sebeple, halk arasında “ayrık omurga hastalığı” olarak da adlandırılmaktadır. Türkiye’de her 1000 bebekten 1’inde görülebilmektedir.

Spina Bifida Neden Olur?

Spina bifida dereceleri ve spina bifida çeşitleri birbirinden farklı olarak ortaya çıkabilmektedir. Omurilik ve sinirler, açık kalan omurların arasından çıkarak bebeğin sırtında yumru oluşturabilmektedir. Bu durum vücuttaki bazı işlevleri kontrol eden sinirlere de zarar verebilmektedir.

Spina Bifida Neden Olur?

Çocuklarda kısmi felç, yürüme sorunları, hidrosefali, bağırsak ve mesane problemleri gibi durumlar ortaya çıkabilir.

Hastalığın sebepleri arasında folik asit eksikliği görülmektedir. Hamilelik düşünen kadınların en az 3 ay öncesinden kadın doğum uzmanına başvurarak folik asit takviyesine başlaması son derece önemlidir.

Ayrık Omurga Hastalığı Nedir?

Spina bifida hamilelik sırasında yapılan kan ve ultrason testleriyle ortaya çıkabilmektedir. Rahatsızlıkla dünyaya gelen bebekler doğumdan sonra ilk 35 saatin içerisinde ameliyat edilirlerse anomalinin sebep olduğu sorunlar engellenebilmektedir. Sipina bifida ameliyatı sonrasında düzenli kontrol dönemi gelir ve çocukların sağlık sorunlarının bir kısmı da bu süreç içerisinde düzelebilmektedir.

Spina Bifida Belirtileri Nelerdir?

Spina bifida çeşitleri şiddeti ve yol açtığı sorunlara göre farklı şekilde ele alınır. Spina bifida denildiği zaman akla en ağır ilerleyen “miyelomeningosel” gelmektedir. Hastalığın daha hafif geçtiği durumlarda hastalar ameliyat sonrasında hayatının %100’ünü sağlıklı bir şekilde sürdürebilmektedir.

Spina Bifida Belirtileri Nelerdir?

Spina bifida belirtileri uzun süre boyunca ortaya çıkmayabilir. Tanı hamilelik esnasında yapılan tarama testleriyle ortaya çıkmaktadır. Kan testi, ultrason ve amniyosentez, spina bifida tanısı için kullanılabilmektedir. Üçlü testlerde elde edilen alfaprotein değerleri beklenenden daha yüksek çıkarsa spina bifida olasılığı dikkate alınmaktadır.

Spina Bifida Cesitleri Nelerdir?

Kan testinin 16. ve 17 haftalarda yapılması tavsiye edilmektedir.

Daha sonrasında detaylı ultrason tetkikine sıra gelmektedir. Hamilelik haftasının tam olarak bilinmesi ise tedavi ve tanı için büyük bir önem taşımaktadır.

Ultrasonda spina bifidayı saptanmama ihtimali ise son derece düşüktür.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR