İÇERİK KATEGORİLERİ

Suni Sancıyla Doğum

Suni sancı ile doğum birkaç hususa dikkat edilmesi durumunda son derece güvenilir bir doğum yöntemidir. Normal doğuma engel teşkil edebilecek hiçbir durumun ortaya çıkmaması durumunda doğumun gecikmesi ve bebek için bu gecikmenin risk oluşturması halinde suni sancı ile doğum yöntemi uygulanabilir. Suni sancıya neden olan aslında dışarıdan verilen bir hormondur.

Normal doğum yapmak isteyen anne adaylarının bebeklerini kucaklarına almaları için beklemeleri gerekebiliyor. Ancak öyle bir nokta geliyor ki, daha fazla beklenmesi bebek için zararlı olabiliyor. İşte bu durumda devreye suni sancılar giriyor. Suni sancılar rahmin artık doğumu başlatmasını sağlıyor ve sağlıklı bir şekilde doğumun gerçekleşmesi mümkün olabiliyor.

Suni Sancı Nedir?

Suni Sancı Nedir?

Doğum sürecini başlatan oksitosin adlı hormondur. Hamilelik süreci tamamlandığında vücutta bu hormon doğal yollarla salgılanmaya başlar. Ardından rahimde kasılmalar meydana gelir. Bu kasılmalar normal doğum sancılarıdır. Bu hormonun dışarıdan vücuda verilmesi yolu ile doğumun başlatılması, suni sancı ile doğum olarak adlandırılır. Yani suni sancı aslında dışarıdan verilen oksitosin hormonudur.

Suni Sancı Nasıl Verilir?

Bu hormon vücuda genellikle serum yolu ile verilir. Az miktarda hormon sulandırılır ve damar içerisine uygulanır. Damla sayısının kontrol altında olması gerektiğinden infüzyon pompası olarak adlandırılan cihaz ile serum verilir. Düşük damla sayısı ile başlanarak çoğaltılır.

Suni Sancı ile Doğumun Riski Var mı?

Öncelikle suni sancı uygulanması durumunda hastanın mutlaka monitöre bağlanmış olması gerekir. Çünkü rahimdeki kasılmalar izlenerek 15 ila 20 dakika aralıklarla suni sancı arttırılmalıdır. Oluşabilecek risklerden en önemlisi kasılmanın istenenden daha fazla oranda meydana gelmesidir. Rahmin aşırı kasılması bebek için sıkıntı anlamına gelir.

Suni Sancıyla Doğum

Ancak infüzyon pompasının kullanılması ve anne adayının karnının rahim hareketlerinin monitörde izlenmesi bu riskin oluşmasını engelleyebilir. Çok ender durumlarda meydana gelen rahim yırtılması da oluşabilecek bir diğer risktir. Yine ender şekilde su zehirlenmesi denilen durum da meydana gelebilir. Genel kuralların uygulanması durumunda bu yöntemin gayet güvenilir olduğu bilinir. Ancak suni sancının normal sancıdan daha şiddetli olduğu da bilinmelidir.

Suni Sancı Sonrasında Sezaryen Uygulanabilir mi?

Şayet suni sanı uygulamasında bazı aksilikler meydana gelmesi, istenen tepkilerin anne adayından alınamaması gibi durumlar ortaya çıkarsa rahatlıkla sezaryene geçilebilir. Ancak bu konuda karar hekime bırakılmalıdır. Bazı anne adayları suni sancının şiddeti nedeniyle normal doğumdan vazgeçerek sezaryen doğum talep edebiliyor. Fakat doğumun başlaması durumunda bu talep hekim tarafından reddedilebilir. Bunun nedeni bebeğin zarar görmesinin önlenmesi, bir diğer deyişle risk alınmamasıdır.

Anne adayının normal doğum yapmasına engel olabilecek bazı durumlar saptanırsa suni sancı ile doğum da riskli olabilir. Bu durumda hekimler sezaryen ile doğum önerir. Suni sancı ile doğum yönteminin uygulanabilmesi için normal doğuma engel hiçbir durumun söz konusu olmaması gerekir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR