Transfer Edilmeden Önce Embriyolara İşlem Yapılıyor mu?
Embriyo gelişimi işleminin 3. gününde traşlama, soyma (Assisted Hatching) işlemi yapılır. Bu işlemde özellikle 35 yaş üzeri ve bazal hormon değeri yüksek olan kişilerin, önceki uygulamaları sırasında iyi embriyo transferi olmamışsa uygulanır. Gebelik oluşmasını engelleyen yumurta zarı kalınsa bu gibi durumlarda içeride bulunan istenmeyen artıklar temizlenir ve gereken olgularla genetik araştırma yapılması için biyopsi alınır.
Tüp bebek yönteminde her aşamada dikkat edilmesi gereken noktalar olduğu gibi embriyo transferinde de dikkat edilmesi gereken oldukça önemli noktalar mevcut. Embriyoların tutunamama riskini önlemek için ya da isteğe bağlı olarak bazı durumlarda birden fazla embriyo transferi yapılabilir. Ancak anne adayının yaşı ve sağlığı buna uygun değilse birden fazla embriyo transferi (ikiz veya üçüz bebek meydana gelmesi durumu gibi) bebekle birlikte annenin de sağlığına zarar verebilir.
Ayrıca transfer edilecek embriyoların dış kısmında bulunan zona tabakası bazı durumlarda çok kalın olabiliyor. Bu durumlarda kalın zona tabakasına uygulanan lazer yöntemi ile tabakanın incelmesi sağlanır ve bu şekilde anne rahmine yerleştirilir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR