İÇERİK KATEGORİLERİ

Amniyotik Bant Sorunu Nedir?

Nedeni henüz bilinmiyor. Tedavisi ise henüz yok. Ancak ender görüldüğü için çok fazla gündeme gelmese de bu sendrom, anne karnındaki bebeğin gelişimi açısından büyük problemlere neden olabiliyor. Amniyotik bant sendromu nadir görülen bir rahatsızlık. Ortaya çıksa dahi bebeği ciddi oranda etkileme olasılığı da gayet düşük.

Amniyotik bant sendromu her ne kadar çok nadir görülen bir problem olsa da anne adayları için korkulu bir rüya olabiliyor. Bilindiği gibi bebek anne karnında amniyon sıvısı ile dolu amniyon zarının içerisinde gelişiyor. Ancak bu zar kimi zaman herhangi bir yerinden katlanabiliyor ve ip, perde ya da uzantı şeklinde bir görünüm alabiliyor. Bu bant ender şekilde oluşmakla beraber çok ender durumlarda da fetusun bir bölümünü sarabiliyor. Ancak böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda dahi bebek çoğu zaman normal bir görünümde doğuyor. Bu nedenle anne adaylarının büyük bir endişeye kapılmasına gerek olmayacaktır.

Amniyotik Bant Sendromu

Amniyotik Bant Neden Oluşur?

Uzun yıllardır bu konuya dair çok sayıda araştırma yapılmasına rağmen amniyotik bandın neden oluştuğuna dair bir bilimsel veri bulunamadı. Bir başka deyişle bu sendromun neden kaynaklandığı henüz bilinmiyor. En yaygın teori ise hamileliğin erken dönemlerinde yaşanan amniyon zarının yırtılmasının bu sendroma neden olabileceği görüşüdür. Zar yırtılsa da kendini yeniler. Ancak içeriye doğru sarkmış olan parçalar olduğu gibi kalır ve fetus büyüdükçe sarmaya başlar. Ancak bu neden, bir teoriden ibarettir. Gerçekliğin henüz ispatlanmadığını bilmenizi isteriz.

Amniyotik Bant Sendromu Sonraki Gebelikte de Olur mu?

Amniyotik Bant Sendromu Tedav

Amniyotik bant sendromu tekrarlayan bir durum değildir. Herhangi bir anne adayında bu sendromun olma olasılığı ne kadarsa, bir önceki gebeliğinde sendromun meydana geldiği anne adayında da o kadardır. Daha önce bu durumun yaşanması, sonraki hamileliklerde ortaya çıkma olasılığını arttırmaz.

Amniyotik Bant Sendromu Tedavi Edilebilir mi?

Maalesef bu sendrom ortaya çıktığında tedavi anlamına yapılabilecek bir yöntem yok. Bebeğin çok fazla etkilendiği durumlarda gebeliğin sonlandırılması hekim tarafından önerilebilir. Aslında ameliyat ile problemli zarın temizlenmesine dair halen çeşitli deneyler yapılıyor. Ancak henüz uygulanan bir metod olmadığı için tedavisinin olmadığını söylemek mümkün. 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR