Ayrıntılı Ultrason Nedir?
Detaylı ultrasonografi, ayrıntılı ultrasonografi ya da ileri düzey ultrasonografi kelimelerinin hepsi aynı anlamı taşır. Halk arasında 3 boyutlu ve 4 boyutlu ultrasonografi de aynı anlamda düşünülse de bu yanlış bir bilgidir. Ayrıntılı olan ultrasonografinin yapılmasının nedeni, aileye bebeğin yüzü, elleri ve ayakları 4 boyutlu olarak gösterilir. Fakat genelde ultrasonografi, 2 boyutlu olarak gerçekleştirilir. Ultrason cihazının yanı sıra bu işlemi yapacak olan uzmanın alanında deneyimli olması gerekir.
Detaylı Ultrasonografi Ne Zaman Uygulanır?
Kadın doğum uzmanları tarafından normal gebelik takiplerinde 17 ve 22. haftalar arasında fetal anomali taraması yapılarak son durumlara bakılır. Fetal anomali taraması bir diğer adı ile birinci düzey ultrasonografidir. Yapılmasının nedeni ise normal gebeliklerde bebekte herhangi bir doğumsal kusur olup olmadığını araştırmaktır. Yapılan bu taramada bebeğe dair herhangi bir şüpheli durum teşhis edildiğinde ayrıntılı ultrasonografiye başvurulur. Bu işlemden sonra peritanoloji uzmanı durumu tekrar inceleyerek bebeğe dair olan bilgileri aileye iletir.
Ultrasonografi Ne Kadar Sürer?
Ayrıntılı olan ultrasonografi, 17 ya da 23 haftalar arasında uygulansa da sıklıkla daha erken olan 17-18. haftalarda da tercih edilebilir. Tarama yaklaşık olarak 20 - 30 dakika sürer. İnceleme sonucunda şüpheli durumların meydana gelmesi durumunda 3-4 hafta sonra bu işlem tekrarlanabilir. Fakat risk oluşturan bir durum yoksa normal gebeliklerde sadece 1 kere yapılması yeterli görülür.
Ultrasonografi İncelemesinde Bebekte Nelere Bakılır?
Ayrıntılı olan ultrasonografide bebeğin beyin, kafa içi, omurga, göğüs, kalp, karın organları, mide, bağırsak, böbrek, kol ve bacaklar, parmaklar ve yüze bakılır. Bunun yanı sıra bebeğin içinde bulunduğu plasenta da değerlendirilir. Ultrasonografi taraması en iyi uzmanlar tarafından yapılsa bile bebekteki tüm anomaliler % 100 olarak anlaşılmaz.