Bebeğin Kafasının Küçük Olması
Mikrosefali olarak adlandırılan kafatası küçüklüğü, gebeliğin ilk haftalarında tanısı konulabilecek olan bir hastalık iken sıklıkla ileri ki zamanlarda görülür. Doğuma iki ya da üç ay kalan dönemlerde anne adayına bebeğin kafatasının küçük olduğunu söylemek büyük bir yıkım olur. Bu yüzden ilk aylarda yapılan taramalarda bu durumda göz önünde bulundurularak incelemeler yapılmalıdır.
Mikrosefali Nedenleri Nelerdir?
Bu hastalık primer ve sekonder olmak üzere 2 farklı grupta incelenir. Başın yapısal nedenlerden dolayı küçük olması primer grubunda yer alır. Bu duruma ise %40’lara varan oranda genetik anormalikler eşlik eder. Skonder ise durum bunun tam tersi olup, enfeksiyonlar, beslenme bozuklukları ve bebeğin baş sütürlerinin erken dönemde kapanmaya başlanması gibi durumlar rol oynar. Fakat bu durumların anne karnında anlaşılması mümkün değildir. Doğumdan sonraki zamanlarda bile sebep tespit edilemeyebilir.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Kafatasının normalden küçük bir boyutta olması, doğru orantı kapsamında beyninde küçük olduğuna işaret eder. Fakat mental retardasyonun boyutu, beyin boyutu olarak değil, altında esas olarak görev alan yapısal patoloji belirler.
Mikrosefalinin Çeşitleri Nelerdir?
Mikrosefali birincil ve ikincil olmak üzere 2 farklı çeşittedir.
Birincil olanda gebelik sürecinin ilk 7 aylık zaman diliminde anormal gelişimin sonucunda meydana gelen küçük beyin ifade edilir.
İkincil olan da ise gebelik dönemin son 2 ayı içerisinde perinatald dönemde zedelenme sonucunda hasar görerek meydana gelen küçük beyin durumu incelenir.
Mikrodafeliye neden olan unsurlar arasında çeşitli genetik hastalıklar, enfeksiyonlar, annenin alkol alması, radyasyonun etkileri ve anneye ait olan bazı hastalıklar yer alır.