İÇERİK KATEGORİLERİ

Bebek Banyosu Nasıl Yaptırılır?

Yeni doğan bebeklerde sağlık sorunları olmadıkça her gün yıkanmalarında fayda var. Yeni doğan bebekleri banyo yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli unsur göbek bağıdır. Bebeğin vücuduna rahatlık ve dinginlik veren su, göbek bağının da enfeksiyon kapmadan düşmesini sağlar. Kullanılan malzemelerin kaliteli olması durumunda bebeklerin sık sık yıkanmasında sıkıntı görülmez.

Yeni doğan ve sağlık sorunu olmayan bebekler bulundukları ortama ayak uydurduktan sonra banyo yaptırılabilir. Bebeğin ilk bir hafta on gün içerisinde yıkamanız durumunda herhangi bir zarar görmemesi için dikkat etmeniz gereken unsurlar var. Yeni doğan bebeklerde banyo yapımını zorlaştıran en önemli durum göbek bağıdır. Göbek bağı düşene kadar geçen sürede anneler normal şartlar altında düşmesi ve bebeğin ağrı çekmemesi için banyo yapımına özen göstermeleri gerekir.

Göbek düşene kadar anneler bebeği akan suyun altında yıkamalıdırlar. Su bebeğin vücudunu hem rahatlatacak hem de kirli suyu alıp gideceği için göbek bağının kirli su ile temasını engelleyecektir. Aksi taktirde bebeğin enfeksiyon riski artabilir.

Ev ve hava şartlarının iyi olması durumunda bebeklere her gün banyo yaptırılabilir. Bunun nedeni ise bebeğin rahatlaması ve daha sağlıklı şekilde gelişmesidir. Fakat şartların uygun olmadığı durumlarda bebekler daha aralıklı zaman dilimlerinde banyo yaptırılabilir. Bebek banyosu için dikkat edeceğiniz en önemli unsurlardan bir diğeri de kullanacağınız eşyaların kesinlikle hijyenik ve kaliteli olmasıdır. Bebeğiniz için kullanacağınız ürünlerin başkaları için kullanılmamasına da özen göstermelisiniz.

bebeginizin banyosu

Bebeğinize ilk yapacağınız banyoda enfeksiyon riskini göz önünde bulundurarak kaynamış su kullanımından kaçınmalısınız. Banyo yaptıracağınız odanın ısısının 24-25 C° olmasına dikkat edin. Bu kural sadece banyo yapacağı zamanlarda geçerlidir, normal yaşam alanının 20-22 C° olması yeterli olacaktır. Bebeğinizin banyosu bittikten sonra derecesini arttırdığınız ısıyı eski haline getirebilirsiniz.

Bebek Hangi Şartlarda Banyo Yaptırılmalı?

Bebeğinizi kesinlikle karnı açken banyo yaptırmalısınız. Aksi takdirde tutuşunu sürekli değiştireceğinizden kusma ihtimali kuvvetlenecektir. Banyo yaptırmak için akşam saatlerini tercih etmenizde var. Bebeğiniz suyun etkisi ile rahatlayacak ve geceyi daha sakin geçirecektir. Bebeğinizin geceleri gaz sancıları varsa banyo ona çok iyi gelir.

Bebek Banyosu için Su Sıcaklığı

Çok hassas ve narin bir cilde sahip olan bebeklerin su sıcaklıkları da belirlenmedir. Suyun sıcaklığı vücut ısısı ile aynı derecede olmalıdır. 36.5-37 C° de olması yeterli. Suyun sıcaklığını el ile ölçmek yerine daha güvenilir olmasını istiyorsanız su termometresi kullanmanız daha güvenilir ve kesin olacaktır.

Banyo Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeğinizi banyo yaptırırken ağzına, kulağına ya da burnuna su kaçmasını önlemek için onu tutacağınız pozisyonları iyi öğrenmelisiniz. Bunun yanı sıra ilk defa banyo yapacaksa buna alışkın olmadığı için çırpınacaktır ve sizi zor durumda bırakacaktır. Elinizden kaymaması için sıkı kavramalı ve dikkatinizi bebeğinize vermelisiniz. İlk olarak bebeğinizi sol elinizin üstüne sırtı üstü olacak şekilde yatırın. Bebeğinizin başını ve bacaklarını aşağıya sarkacak şekilde tutun ve başparmağınızı koltuğunun altından geçirerek işaret parmağınızla boyun altından omuzları destekleyin.

Bebek Banyosu Sonrasi

Kaymaması için bebeğinizin ayakları ile küvet arasında çok az bir aralık bırakmalısınız. Bu durumdayken başının aşağıya sarkması hiçbir yerine su kaçmaması için çok önemlidir. Doğru bir tutuş ile bu olumsuzlukları engelleyebilirsiniz.

Bebeğinizin rahat edeceği ve çok çırpınmadığı pozisyonu yakaladıktan sonra telaş etmeden fakat seri hareketler ile ilk olarak tüm vücudunu ıslatın. Bebeğiniz için tercih ettiğiniz bebek şampuanını çok olmamakla birlikte vücuduna sürün ve köpürtün.

Sağ elinizle ve yumuşak hareketlerle bacaklarını, sırtını, kollarını, göbeğini ve göğsünü ovalayın. Masaj tarzında onu rahatlatacak dokunuşlarda bulunmalısınız. Kendinizi kaptırarak bebeği tutan elinizin sabitliğini kesinlikle bozmamaya dikkat etmelisiniz. Köpüğün akması için suyu ensesinden aşağıya bir kere dökmeniz yeterli olacaktır.

Banyo sırasında bebeğin başının yıkanması seri ve yumuşak hareketlerle hemen yapılmalı ve suyun hiçbir yere kaçmamasına dikkat edilmelidir. Bebeğin başından aşağı suyu dökün ve şampuanlayarak hemen durulayın. Bolca su dökmeye ve köpüklü yer bırakmamaya özen gösterin.

Banyodan Sonra Yapılması Gerekenler

Yıkama işlemini tamamladıktan sonra bebeğinizi önceden ısıtmış olduğunuz havlunun üzerine yan şekilde yatırın ve sıkmadan sarın. Bebekler en çok başından ısı kaybettiği için başından başlayarak yavaş yavaş vücudunun her yerini kurulayın. Kuruladıktan sonra evinizin ısısını göz önünde bulundurarak buna göre kalın giydirin. Her banyodan sonra başına penyeden bir bere takmanız iyi olacaktır.

Bebeğinizin göbeği düşene kadar bu şekilde banyo yaptırmalısınız. Göbeğini düşürdükten birkaç gün sonra bebeğinizi küvetin içinde ya da temiz bir fileye yatırarak banyo yaptırabilirsiniz. Bundan sonra yapacağınız banyolar bebeğiniz ve sizin için eğlenceye dönüşecektir. Küvetin içine oyuncak atarak hem oyuncakları hem de köpüklerle oynamasına izin verebilirsiniz.

Bebeğinizin bebek küveti ya da filesi yoksa kendi küvetinizi dezenfekte ettikten sonra içinde yıkayabilirsiniz. Fakat bu alan kaygan olacağı için kayıp başını vurmaması için banyo plastiği kullanmalısınız. Bebeğinizi banyoda bir saniye bile olsa tek başına bırakmamalı ve başka bir iş ile ilgilenmemelisiniz. Ya işinizi ertelemeli ya da bebeğinizi havlusuna sararak işinizi yapmalısınız.

Göbek Düştükten Sonra Bebek Banyosu

Göbek Düştükten Sonra Bebek Banyosu

Küvete su koyup sıcaklığını bebeğin tenine göre ayarladıktan sonra önce ayaklarını daha sonra tüm vücudunu koyun. Bu sırada başını ve boynunu desteklemeyi unutmayın. Bebeğinizin banyoyu sevmesi ve korkmaması için onu eğlendirin ve onunla konuşun. Bu durum ona güven verecek ve varlığınızı hissetmesini sağlayacaktır.

Vücudunu yüzüne köpük bulaşmayacak şekilde sabunlayın ve durulayın. Daha sonra başına şampuan dökerek köpürtün. Şampuanın dozunu iyi ayarlamalısınız aksi takdirde köpükten arındırmanız zaman alabilir. Bebeğinizin saçı azsa başından aşağı su dökmek yerine ıslak bir sünger ile de köpüğü durulayabilirsiniz. Bu sayede ağzına, burnuna ya da kulağına su veya köpük kaçma riski azalacaktır.

Bebek Şampuanları ve Banyo Ürünleri

Bebeğinizin cildinin hassas olduğunu hatırlayarak onun için özel şampuan ve sabunları kullanmalısınız. Kendiniz için olan ürünleri bebeğiniz için kesinlikle kullanmamalısınız. Satın alacağınız şampuanların ve sabunların bebeğinizin gözlerini yakmayacak özelliğe sahip olmalıdır. Bebek banyosu için kullanacağınız ürünlerin de kaliteli olmasına dikkat etmelisiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR