İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte Karpal Tüneli Sendromu Neden Olur, Nasıl Geçer?

Gün içerisinde ellerinizi ve bileklerinizi çok yoruyorsanız bu bölgelerde karıncalanmalar ve uyuşmalar olabilir. Ancak bu durum sürekli oluyor ise karpal tünel sendromu size göz kırpıyor olabilir. Peki ellerde sinir sıkışması olarak kendini gösteren bu rahatsızlık nedir ve ne şekilde müdahale edilmesi gerekir?

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu, sinir sıkışması olarak da adlandırılmaktadır. Koldan gelen median adlı bir sinir, el ayasının tabanı ile bilek bölgesinde dar bir kanala ya da tünele girerek ele ulaşır. Dar kanallarda ortaya çıkan şişlik veya oluşumlar dokuların sıkışmasına sebep olabilmektedir. Median sinirdeki sıkışmalar, uyarılan bölgelerde uyuşma ve karıncalanmalara yol açabilir. Bu durum karpal tünel sendromu olarak da adlandırılmaktadır.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Hamilelikte Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?

El ve bileğin aynı hareketi tekrar tekrar yapıyor olması karpal tünel sendromuna yol açabilmektedir. Gününüzün büyük bir kısmını klavye başında geçiriyorsanız bu hastalıkla tanışmış olabilirsiniz. Sinirlere baskı yapan şişmiş vücut dokuları yüzünden de klavyeyle işi olmayan anne adayları bu hastalığa yakalanabilirler.

Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişiklikler, şişkinlik ve kilo alma gibi durumlar bilekteki karpal tünel bağ dokusu altında bulunan sinire baskı yapabilir.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Karpal tünel, hamilelerde genellikle iki elde de ortaya çıkabilir ve son derece yaygın olarak görülmektedir. Boyun fıtığıyla da karıştırılabilen bu hastalıktan korunmaya çalışmak tedaviden daha önemlidir. Belirtiler arasında uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük, ağrı ve eller ile kolun dirsekten aşağıda olan kısmında yanma hissi yer almaktadır.

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Önlenebilir?

  • Ellerinizi ovarak ve sallayarak rahatsızlık hissini azaltabilirsiniz
  • Vücuttaki su tutulumunu azaltmak için ise tuz alımını kısıtlamalısınız
  • Bileğiniz uzun süre aynı pozisyonda durmamalıdır ve düzenli aralıklar ile dinlendirmelisiniz
  • Klavyede yazı yazarken bileklerinizin düz durmasını ve ellerinizin dirseklerden aşağıda olmasını sağlamalısınız
  • Uzun süreli ve tekrar eden el ve bilek hareketlerinden uzak durmalısınız
  • Obezite, hastalık için risk faktörü oluşturduğundan dolayı kilonuza dikkat etmelisiniz
  • Bileklere sıcak ve soğuk kompres yapabilirsiniz
  • Akşamları artan şişmeleri azaltabilmek için soğuk su ile ellerinizi yıkayabilirsiniz

Karpal Tünel Sendromu Nasıl Önlenebilir?

Karpal Tünel Sendromu Egzersizleri Neler?

Karpal tünel egzersizlerine hastalığa yakalanmadan önce başlamalısınız. Gebelikte karpal tünel sendromu egzersizleri sayesinde rahatsızlık ile karşılaşma ihtimalinizi en az seviyelere indirebilirsiniz. Peki bunun için ne yapabilirsiniz?

  • Bileklerinizi düz tutup parmaklarınızı kendinize doğru çekebilirsiniz. Bu şekilde 5’e kadar sayarak beklemeniz gerekmektedir
  • Bileklerinizi düz tutup parmaklarınızı gevşetebilirsiniz
  • Parmaklarınızı sıkarak ve ellerinizi yumruk yaparak durabilirsiniz. Ayrıca stres topu gibi araçlardan da destek alabilirsiniz
  • Yumruğunuzu aşağıya doğru bükerek ve bu şekilde 5’e kadar sayarak bekleyebilirsiniz
  • Son olarak kollarınızı ve ellerinizi yanlarda dinlendirebilirsiniz

Karpal Tünel Sendromu Egzersizleri Neler?

Hamilelikte Karpal Tünel Sendromu Nasıl Geçer?

Hamilelikte ortaya çıkan karpal tünel sendromu yaygın olarak doğumdan sonra kendiliğinden kaybolabilmektedir. Yapabileceğiniz kişisel bakım uygulamaları ve egzersizler ile hastalığın belirtilerini azaltabilirsiniz. Ayrıca;

  • B6 vitamini
  • Akupunktur
  • Ağrı kesici

Hastalığın doğumdan sonra devam etmesi nadir görülen bir durumdur. Böyle bir durum yaşanırsa iğne yaptırmanız gerekebilir. Bazı zamanlarda hastalığın ortadan kaldırılabilmesi için cerrahi müdahale yapılması da gerekebilmektedir.

Hamilelikte Karpal Tünel Sendromu Neden Olur?

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedaviye gerek duyulacak olan ciddi durumlarda steroid iğnesi yapılabilmektedir. Fakat bu iğneler de sonuç vermezse sorunun tamamen ortadan kaldırılabilmesi için ameliyat gerekebilir. Sinir sıkışması ameliyatı için ise endişelenmenize gerek yoktur. Sinir sıkışması ameliyatı için endişe yapmanızı gerektirecek bir durum yoktur. Ameliyat için hastanede yatmanız gerekmez ve müdahale tamamen ayakta yapılan bir müdahale türüdür. El ayağından bileğe kadar uzanan alanda açılabilecek ufak bir kesik ile sinir sıkışmasına sebep olan bağ dokusunun rahatlaması sağlanır. Operasyondan sonra ise 4 ile 6 hafta içerisinde elinizi rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.

Karpal Tünel Sendromu Nasil Onlenir

Karpal Tünel Sendromu Ameliyattan Sonra Tekrarlar mı?

Karpal tünelin ameliyatı sonrasında tekrar etmesi pek beklenen bir durum değildir. Fakat sistemik bağ dokusu gibi rahatsızlığınız var ise veya farklı büyük travmalara maruz kaldıysanız nadir bir şekilde hastalık kendisini tekrar edebilmektedir.

Hamilelikte Karpal Tüneli Sendromu Neden Olur (Video Anlatim)


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR