Bebek Kalbinde Beyaz Leke & Parlaklık Görünmesi
Halk arasında bebek kalbindeki kireçlenme olarak da adlandırılan bu durum tıbbi olarak fetal kalpte hiperekojen odak olarak geçmektedir.
Bebek kalbinde beyaz leke zararları ile ön plana çıkan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Peki hamilelikte bebeğin kalbinde parlaklık ne demek ve kalpte leke neden olur diye merak ediyorsanız gelin bu detayları birlikte inceleyelim.
Kalpte Leke Ne Zaman Tespit Edilir?
Kalpteki beyaz lekeler gebeliğin 18. ve 22. haftaları arasında yapılabilecek ultrason incelemelerinde ortaya çıkabilir. Bu durum kalpte beyaz bir oluşum şeklinde kendisini gösterebilmektedir. Ortaya çıkan lekenin bazı kromozom anomalileriyle bağlantısı olduğu da düşünülmektedir. Ancak bazı gebeliklerde son iki ay içerisinde kendiliğinden kaybolabilmektedir.
Sağlıklı bebeklerde de kalp bölgesinde beyaz leke oluşumu ortaya çıkabilir. Tek başına ortaya çıkan beyaz lekeler bebekteki herhangi bir sağlık sorununu işaret etmemektedir. Bu sebeple, doktorlar sizlerden detaylı bir inceleme isteyebilirler.
Bebeklerde kalpte beyaz nokta sık rastlanan zararsız bir durum olarak da ele alınabilmektedir. Durumun zararlı olup olmadığı doktor tarafından belirlenir. Anne karnında bebeğin kalbinde parlaklık neden olur ve kalpte parlaklık sebepleri nelerdir gibi sorular anne adaylarının sık sık sorabileceği sorular arasındadır.
11. 14. haftalarda yapılan iki tarama testi sonuçlarında bebekte kromozom anomalisi olup olmadığı ortaya çıkar. Bu test sonucu aynı zamanda down sendromu taraması için de kullanılır. 16. ve 20. haftalarda ise yapılan üçlü testlerde üç ayrı hormon değeri, dörtlü testlerde ise dört ayrı hormon değeri incelenir ve bebeğin gelişim süreci hakkında bilgiler elde edilir.
Kalpte Beyaz Leke Ne Anlama Gelir?
Ekojen odak olarak da adlandırılan bu durumun belirli noktalara işaret ettiği bilinmektedir. Ekojen odak nedir ve ekojen tedavisi nedir gibi soruların cevaplarına ulaşılarak sorunlar çözülebilmektedir.
Kalpteki beyaz lekeler her zaman kromozom anomalisi olduğuna işaret değildir. Tarama testi sonuçları bebeğin ense kalınlığı ölçümü ve beyaz leke birlikte kromozom bozukluğundan şüphelenebilir. Bu durumda gebeliği takip eden doktorun tavsiyesi ile riskli gebelik uzmanlarından destek alınmalıdır. Bunun dışında kalp ve sindirim sistemi anomalileri, down sendromu ve fiziksel belirgin değişiklikler gibi noktalara da işaret edebilmektedir. Ancak kesin tanı koyulabilmesi için muhakkak uzman kontrolünde olunması gerekmektedir. Her beyaz lekenin ciddi bir hastalık belirtisi olmadığı asla unutulmamalıdır. Gebelik döneminde yaptıracağınız periyodik kontroller sayesinde bu durum erkenden de tespit edilerek tedavi sürecine geçiş yapabilmenize imkan tanımaktadır.