İÇERİK KATEGORİLERİ

Çatı Muayenesi Ne Zaman Yapılıyor?

Normal doğum yapmak isteyen anne adayları gebeliklerinin 37. Haftası sonrasında mutlaka çatı muayenesi olmalıdır. Çatı kemikleri yani pelvis kemiklerinin normal doğum için uygun olup olmadığı ancak bu dönemde yapılan çatı muayenesi ile anlaşılabilir. Ancak sezaryen ile doğum yapılması durumunda hekimler çatı muayenesi yapmaya da gerek duymayacaktır.

Anne adayı için en doğru doğum yönteminin hangisi olduğunun belirlenmesi noktasında çatı muayenesi büyük önem taşır. Hamileliğin son haftalarında yapılan çatı muayenesi için en az 37. Haftanın dolması beklenir. Anne adayının pelvis kemiklerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan çatı muayenesi aslında anne adayının çatı kemiklerinin normal doğum için uygun olup olmadığının saptanmasına yönelik olarak yapılan bir muayene türüdür.

Çatı Muayenesi

Farklı bir nedenden dolayı doğumun sezaryen ile yapılması gerekiyorsa, bu durumda anne adayına çatı muayenesi yapılmasına gerek duyulmayacaktır. İkiz veya üçüz gebeliklerde de hekimler normal doğumu çoğu zaman sakıncalı buldukları ve sezaryen ile doğum önerdikleri için çatı muayenesi gerekmeyecektir.

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Anne adaylarına yapılan çatı muayenesi, jinekolojik muayene masası üzerinde, jinekolojik muayene pozisyonu eşliğinde yapılır. Doktor genellikle iki parmağını kullanarak muayeneyi gerçekleştirir ve pelvis kemiklerinin konumunu, durumunu bu muayene esnasında saptar. Doğum yolunun ne kadar dar olduğu ile beraber bebeğin kilosu da göz önünde bulundurulur ve anne adayının normal doğum yapıp yapmayacağı yönünde bir karar verilir.

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Çatı Muayenesi Bebeğe Zarar Verir mi?

Halk arasında çatı muayenesinin bebek için zararlı olabileceği yönünde bir görüş hakimdir. Oysa bu görüş tamamen asılsız bir bilgidir. Muayene esnasında rahim ağzı kapalıdır. Dolayısıyla hekimin bebeğin kafasına veya kesesine temas etmesi olanaksızdır. Çatı muayenesi anne adayına veya bebeğe hiçbir şekilde zarar vermez. Aksine son derece önemli bir muayene türüdür.

Çatı Muayenesi Sonrasında Kanama

Çatı Muayenesi Sonrasında Kanama Olur mu?

Çatı muayenesi kanamaya neden olmaz. Sadece hafif pembe renkte bir lekelenme görülebilir. Bu durum son derece normaldir. Kanamaya dönüşmediği müddetçe endişeye mahal olmayacaktır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR