Down Sendromu Nedir?
Çocuklarda görülen Down sendromu zekâ ve gelişme geriliğidir. Bu hastalığa Mongolizm ve Trizomi 21 adı da verilir. Çocuklara verilen mongol isminin nedeni ise, bu hastalığı taşıyan hastaların Asya’daki mongol ırkına benzemeleridir. Down sendromu normal insanlarda 21.kromozomda bir çift bulunurken bu hastalığı taşıyan kişilerde ise 3 adet bulunmasından ileri gelir. Normal şartlarında 46 kromozom varken Down sendromlu kişilerde 47 kromozom bulunur.
Down Sendromunun Nedenleri ve Görülme Sıklığı
Bu hastalığın nedenleri arasında genetik sorunlar görülebilir. Down sendromu hastalığı 35 yaş üstü anne adaylarında daha çok görülür. Günümüzde doğan her 800 çocuktan birinde bu hastalık görülür. Her yıl Türkiye’de 1500 tane Down sendromlu bebek dünyaya gelir. Bu hastalık tüm yaşlardaki insanları etkileyebilecek güce sahiptir. Yapılan araştırmalara göre tahminen Türkiye’de 100.00 Down sendromlu hasta vardır.
Down Sendromlu Çocukların Özellikleri Nelerdir?
Down sendromlu çocuklarda baş normalden daha küçüktür ve yüz düzleşmiştir. Dil normalden daha büyüktür ve dışarıdadır. Ortalama zekâ normal kişilere göre daha geridir ve yetişkin yaşa ulaştıkları zaman zekâ yaşı olarak 10 yaşındaki bir çocuğa eş değerdir. Erişkin yaşta olsalar da birine bağımlı olarak yaşarlar. Özel eğitim almaları gerekir.
Down Sendromu Ne Zaman Anlaşılır?
Down sendromu
ilk olarak gebelikte anlaşılabilir. Bu hastalığın olma riskinden şüphelenen anne adaylarının doktora başvurması sonucunda yapılan ultrasonografi ya da ikili ve üçlü test sonucunda hastalığın teşhisi konulur. Fakat kesin tanıyı koymak için amniyosentez testi yapılır. Kesin teşhis konulduğu durumlarda aile ayrıntılı şekilde bilgilendirilir ve çocuğun alınması önerilir.
Anne Yaşı ve Hastalığın Görülme Oranı
30 yaşında 1/855
35 yaşında 1/365
40 yaşında 1/109
45 yaşında 1/32
49 yaşında 1/12 oranında görülür.