İÇERİK KATEGORİLERİ

En Önemli Hamilelik Hormonları Nelerdir?

Hamile kalındığı zaman vücudunuzda pek çok farklı değişim meydana gelecektir. Bu durumun sebebi ise hormonlardır. Hamileliğe ve doğuma sizi hazırlayan bu hormonlar hakkında bilgi alarak bu süreci daha iyi bir şekilde geçirebilirsiniz.

progesteron hormonu nedir

1. Progesteron Hormonu Nedir?

Progesteron hormonu vücudu hamileliğe hazırlayan ve yumurtlamayı da sağlayan bir hormondur. Adet döngüsünün yarısından sonra ortaya çıkan ve korpus luteum ismi verilen endokrin bezi tarafından salgılanan bu hormon bebeğin tutunması için rahim zarının büyümesini de sağlar.

Çocuk sahibi olamama gibi durumlarda progesteron testi yapılarak yumurtlama işlevlerine bakılır. Kan testinde progesteron değeri 10 ng/ml’den yüksek çıkarsa yumurtlama sorunu olmadığı ortaya çıkar. Progesteron hormonunun hamilelikte ortaya çıkan kabızlık, halsizlik ve şişkinlik gibi problemlerin de sorumlusu olduğu söyleniyor.

Prolaktin hormonu nedir

2. Prolaktin Hormonu Nedir?

Süt hormonu olarak da adlandırılan prolaktin, hipofiz bezinden salgılanmaktadır. Prolaktin hormonunun amacı hamileliğin 2. ayından sonra göğüslerde yer alan süt bezlerini olgunlaştırmak ve anneyi süte hazırlamaktır. Prolaktin hormonu aynı zamanda yumurtlama ve adet döngüsünün de devam edebilmesini sağlar. Emziren annelerin adet olmaması ve tekrar hamile kalmamasının sebebi budur.

Kadınlardaki prolaktin değeri 15 ile 25 ug/L civarındandır. Gebelik durumu söz konusu olursa bu değer yükselebilmektedir. Gebelik olmamasına rağmen prolaktin değeri yüksek ise hipofiz bezinde tümör, polikistik over sendromu, böbrek ve karaciğer hastalıkları söz konusu olabilmektedir.

Ostrojen hormonu nedir

3. Östrojen Hormonu Nedir?

Kadınlık hormonu olan östrojen, kadınsal özellikleri ön plana çıkartan bir hormondur. Bu hormonun görevleri arasında adet döngüsünü düzenleme, yumurta hücrelerinin büyümesini sağlama, rahmi büyütme ve kan akışını hızlandırma gibi görevler bulunmaktadır.

Hamilelikte östrojen hormonu 9 ay boyunca vücutta farklı dalgalanmalarla yükselerek düşebilir. Hamileliğin ilk 3 ayı regl dönemindekinden daha fazla salgılanan östrojen ikinci trimester’de 40 katına kadar çıkabilmektedir. Bu çıkışın sebebi ise rahimdeki kasların gelişmesi ve rahime kan akışını sürdürebilmek oluyor.

Oksitosin hormonu nedir

4. Oksitosin

Aşk hormonu adı da verilen oksitosin, bağlılık, mutluluk veren bir hormondur. Bu hormonun yüksek olması hamile kadınların bebekleriyle kurduğu bağın daha da güçlü olmasını sağlamaktadır. Bu sebeple, oksitosine annelik hormonu adı da verilmektedir. detali bilgi icin gebelikveannelik.com/oksitosin-nedir-baslikli makalemizi inceyebilirsiniz.

BHCG (Beta-HCG) hormonu nedir

5. BHCG (Beta-HCG) Hormonu Nedir?

Asıl adı HCG olan fakat kanda ölçümü yapılan ünitesi beta olduğu için BHGC veya Beta-HCG olarak da adlandırılan bu hormon hamileliği ortaya çıkartan bir hormondur. Kan veya idrarda yapılan gebelik testi sonuçları, vücut içerisinde yer alan BHCG hormonunu da ölçer. Hamilelik mevzu bahis olduğu zaman HCG hormonu kanda ve idrarda birikmeye başlamaktadır.

Kanda gebelik testi yapıldığı zaman BHCG değerleri 10mlu/ml üzerine çıkarsa hamilelik olabilir. Bu oranlar hamileliğin ilk haftalarında yükselir, ortalarında sabitleşir ve sonlara doğru ise azalarak hamilelik öncesindeki seviyesine döner.

Relaksin hormonu nedir

6. Relaksin

Relaksin hormonu yumurtalıklarda salgılanır ve rahmi esnetmeye de yarar. Hamilelik başladığı zaman vücutta salgılanan bu hormon rahim içerisinde yeni kan damarlarının oluşmasını da sağlar. Böylelikle yumurtanın sağlıklı gelişmesi için gerekli olan ortam oluşmuş olur. Relaksin salgılandığı süre boyunca pelvis kemiklerinin esnemesi de kolaylaşır. Esneklik elde edildiği zaman pelvisten daha kolay bebeğin çıkması da mümkün olur.

Son güncelleme: 17/03/2024


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR