İÇERİK KATEGORİLERİ

Gebeliğe Hazırlıkta En Önemli 8 Değişiklik

Anne olmak için artık kararınızı verdiyseniz hayatınızla ilgili bazı değişiklikler yapma vaktiniz de gelmiş demektir. Gebeliğe hazırlık aşamasında hangi kurallara uymanız ya da ne gibi değişiklikler yapmanız gerektiğini sizler için derledik. Her bir madde sizin ve bebeğinizin sağlığı için büyük önem taşıyor. Bu yüzden tamamını dikkat alın!

Artık anne olma hayalinizi gerçeğe dönüştürme vakti geldi mi? O halde gebelik öncesi yaşamınızda ve yaşam alışkanlıklarınızda bazı değişiklikler yapmanız gerekiyor. Eğer uzmanlar tarafından sıklıkla vurgulanan bu değişiklikleri hayatınıza kazandırırsanız çok daha sorunsuz bir gebelik dönemi geçirebilirsiniz. Unutmayın, aşağıda sıraladığımız değişimlerin bir kısmı bebeğinizin sağlığı içinse bir kısmı da sizin sağlığınız için…

doktor randevusu

1- Doktorunuzdan Randevu Alın, Test Zamanı!

Hiç vakit kaybetmeden kadın doğum doktorunuzdan randevu alın. Başta Pap Smear Testi olmak üzere bir dizi test yaptırmanız gerekiyor. Bazı değerler eksikse ya da bazı rahatsızlıklarınız varsa gebelik öncesinde tedavi olmanızda fayda var.

folik asit

2- Folik Asit Bebeğinizin Sağlığı İçin Önemli!

Bebeklerin anne karnındaki gelişimlerini ciddi düzeyde olumlu yönde etkileyen folik asit kullanımı büyük önem taşıyor. Doktorunuza danışarak hemen 400 mcgr folik asit kullanmaya başlamanız gerekiyor.

 İlişki Takvimi

3- İlişki Takviminizi Doğru Ayarlayın

Çiftlerin gebelik öncesi hazırlıkta belki de en çok zorlandıkları husus ilişki takvimi oluyor. Elbette dilediğiniz zaman ilişki yaşamayı tercih ederdiniz. Ancak hamile kalabilmeniz için yumurtlama döneminizi dikkate alarak ilişki takvimi yapmalısınız. Eğer 28 günde bir regl oluyorsanız reglinizin ilk gününden itibaren 12. gün, 14. ve 16. gün ilişki için en ideal günlerdir. Hamile kalmanız için en uygun günü "Hesaplayıcımızı" kullanarak öğrenebilirsiniz.

kotu aliskanliklar

4- Sigara, Çay, Kahve ve Alkol ile Vedalaşın

İşte sizi zorlayacak bir değişiklik daha… Sigarayı hemen bırakmalısınız. Aynı zamanda kahve ve çay da tüketmemeniz gerekiyor. Bunlar olmadan hayattan keyif almayacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bebeğinizin bir gülüşü dünyanın en büyük keyfini size yaşatacak :) Bu hayali kurmanız, sigara, kahve ve çay alışkanlıklarından kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Nedenine gelince… Nikotin, kafein gibi maddeler yumurta kalitesini olumsuz etkiliyor. Haliyle gebe kalmanız da zorlaşıyor.

Kullandığınız İlaçlara Dikkat

5- Kullandığınız İlaçlar Yeniden Gözden Geçirilmeli

Guatr, şeker ya da tansiyon gibi rahatsızlıklar düzenli olarak ilaç kullanımını gerektirir. Ancak hamile kalmayı planlıyorsanız kullandığınız ilaçların yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Doktorunuza giderek gebe kalmayı planladığınızı mutlaka belirtmelisiniz. Gebeliğe uygun ilaçlara geçiş yapmanızı isteyecektir.

Yüksek Moral

6- Moral Her Şeyden Daha Mühim!

Moralinizi yüksek tutmalı, sizi strese sokan tüm faktörlerden hayatınızı uzak tutmalısınız. Yaşama ne kadar sıkı bağlanırsanız o kadar kısa sürede anne olma hayaliniz gerçeğe dönüşür.

Regl Dönemi

7- Regl Dönemi Kayıt Altına Alınmalı

Kaç günde bir regl olduğunuz, son 3 regl döneminin ne zaman başlayıp ne zaman bittiği ve reglinizin kaç gün sürdüğü gibi bilgiler doktorunuz için oldukça önemlidir. Bu yüzden bilgileri ve tarihleri şimdiden kaydetmeye başlayın.

kilo alimi

8- Kilonuz Gebelik İçin İdeal mi?

Hamilelik kararı ile birlikte kilonuz da önem kazanıyor. Fazla kilolarınızdan kurtulmaya başlamalısınız. Aşırı kilo sahibi olmak gebeliği ne kadar olumsuz yönde etkiliyorsa, aşırı zayıf olmak da o derece etkiliyor. Kilonuz boyunuza göre ideal aralıkta olmalı. Hamilelik dönemi kilonuzu kontrol etmek için kilo alımı hesaplayıcımızı kullanabilirsiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR