İÇERİK KATEGORİLERİ

Göbek Bağı Nasıl Düşer?

Göbek kordonu bebeğin hayata tutunmasını sağlar. Doğumdan sonra özellikle ilk 10 gün göbek kordonunun bakımına maksimum düzeyde hassasiyet gösterilmesi gerekir. Özel bir bakım yapılması ise zorunlu! Çünkü göbek bağı bebeklerin çok kolay mikrop kapabilecekleri bir bölgedir. Bu yüzden özel solüsyonlar kullanılarak günde bir ya da iki defa göbek bağının temizlenmesi gerekir.

Bebeklerin doğumunun ardından, anne karnındayken gelişimlerini sürdürmelerini sağlayan göbek bağına özen gösterilmesi gerekir. Göbek bağının düşmesi için annelerin herhangi bir şey yapmalarına gerek yok. Zamanla kuruyan göbek bağı kendi kendine düşer. Uzmanlar annelerin göbek bağına müdahale etmemesi, çabuk düşmemesi için hareket ettirmeleri gerektiğinin altını çiziyor.

Göbek Bağı Nasıl Temizlenir

Bebek için en sağlıklısı, göbek bağının kendi kendine düşmesidir. Ancak bu süreçte göbek bağına özel bir hassasiyet gösterilmesi ve bakım yapılması da gerekir. Özellikle doğumdan sonraki ilk 10 günün, temizlik ve hijyen bakımından son derece önemli olduğu uzmanlar tarafından sıklıkla dile getiriliyor. Göbek kordonunun temizliğine dikkat edilmemesi, enfeksiyona sebebiyet verebiliyor.

Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Göbek bağının mutlaka hava ile temas etmesi gerekir. Bu yüzden göbek kordonu kıyafetlerle ya da bebek bezi ile sürekli olarak kapatılmamalıdır. Günde birkaç defa hava alması için kıyafetlerin göbek bağının üzerinden açılması en doğru davranış olacaktır. Her gün bir veya iki defa mutlaka göbek kordonu ve çevresi temizlenmeli. Çünkü bu bölge bebeğin kolaylıkla mikrop kapabileceği bir bölgedir.

Göbek Bağı Bakımı

Bebeğinizin altını değiştirdikçe göbek kordonunu da kontrol etmeniz uzmanların önerisi arasında yer alır. Bir kanama ya da enfeksiyona bağlı iltihaplanma gibi durumların en erken dönemde farkına varılması için günde birkaç defa kontrol edilmesi gerekir. Ancak kontrol ederken göbek bağına asla dokunmayın.

Göbek Bağı Nasıl Temizlenmeli?

Genellikle hastanelerde göbek bağının temizliğini yapması için anneye bir sıvı verilmektedir. Bu sıvı ile günde bir veya iki defa göbek kordonu ile etrafını silebilirsiniz. Eğer böyle bir sıvı verilmediyse, antiseptik solüsyonlar ya da % 70 oranında alkol ile temizliğini yapabilirsiniz. Bu işlem esnasında sadece steril gazlı bez kullanın. Temizlik esnasında göbek kordonu mandalının hafifçe sağa sola oynatabilirsiniz. Mandalın alt bölümünü de silmeyi unutmayın.

Göbek Bağı Düşerken Kanar mı

Her banyodan sonra mutlaka aktardığımız şekilde göbek bağını temizlemeniz gerekir. Kordon düşene dek bebeklere küvet içerisinde banyo yaptırılması önerilmez. Su ile uzun süre temas etmemesi gereken kordonun, ıslandıktan sonra da uzun süre ıslak kalmaması, hemen kuruması gerekir.

Göbek Bağı Düşerken Kanar mı?

Göbek bağı düşerken çok az miktarda kanama olabilir. Kanamanın aynı gün içerisinde ya da bir sonraki gün kesilmesi gerekir. Eğer çok yoğun ya da uzun süren bir kanama meydana gelirse derhal sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi önerilir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR