İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte Hangi Aşılar Yaptırılır?

Sağlık açısından gebelik döneminde yapılması gereken önemli aşılar vardır. Bu aşılar hem anne adayını hem de bebeği, gerek gebelikte gerekse de gebelikten sonraki dönemde korumak adına yapılır. Bu aşıların başında ise Hepatit – B, grip, tetanos, meningokok ve kuduz aşısıdır. Bazı aşılar ise doktorun uygun görmesi üzerine yapılır.

Hamilelik dönemi, anne adayının sağlığına en çok dikkat etmesi gereken zaman sürecidir. Bu dönemde doktor kontorlleri kesinlikle atlanmamalı ve bebeğin gelişimi hakkında düzenli olarak bilgi alınmalıdır. Bu dönemde büyük önem arz eden bir diğer unsur ise gebelik aşılarıdır. Bebek ve anne sağlığını korumak için yapılan bu aşılar, gebeliğin daha rahat geçmesini sağlarken aynı zamanda doğum sonrasında da problem yaşanmasını engeller. Peki, hamilelikte yapılması gereken aşılar nelerdir, gebeliğin hangi dönemlerinde yapılmalıdır? İşte anne adaylarının merak ettiği tüm soruların cevapları…

 Hamilelikte Hangi Aşılar Yaptırılır?

Hepatit- B Aşısı

Anne adayının Hepatit –B taşıyıcısı olduğu durumlarda, doğumdan sonra bebeğe ilk 12 saat içerisinde kesinlikle aşı yapılmalıdır. Bunun nedeni ise doğum sırasında bebeğe hastalığın bulaşma riskinin yüksek olmasıdır. Durum bunun tam tersi olup hastalık baba tarafından taşınıyorsa da gebelikten önce anne adayı Hepatit – B aşısı olmalıdır. Eşi bu hastalığı taşıyan kadınlara hastalığın bulaşması yüksek bir oranda görülür. Bu yüzden korunma amaçlı kesinlikle aşı yaptırılmalıdır. Gebelikten önce aşı yaptırılmadıysa hamilelik sırasında mutlaka yapılmalıdır.

Hepatit- B Aşısı

Grip Aşısı

Her yıl yeni bir direnç ile karşımıza çıkan grip hastalığından korumanın en iyi yolu aşı olmaktır. Normal insanlar da hiçbir sorun oluşturmayan grip aşısı, hamilelerde de problem oluşturmaz. Anne adaylarının gebelik döneminde en çok endişe duydukları durumlardan biri de aşının bebeğe zarar verip vermeyeceğidir. Fakat ne anne adayına ne de bebeğe bu aşının hiçbir zararı yoktur. Emzirme döneminde de grip aşı yapılabilir.

Tetanos Aşısı

Daha önce hayatının bir döneminde tetanos aşısı yaptırmayan anne adayları, gebelikte bu aşıyı yaptırmak zorundadır. Hamilelikte 2. ya da 3. ay tetanos aşısının yaptırılması için en uygun dönemdir. Bir ay ara ile yapılan aşıların üçüncüsü ise 6 sonra yapılmalıdır. Anne adayı hamileliğinden önce bu aşıyı yaptırmışsa ve henüz aşının üzerinden 10 yıl geçmediyse tekrar aşı yapılmasına gerek duyulmaz. Fakat aşının üzerinden 10 yıl kadar uzun bir zaman dilimi geçtiyse gebelikte tek bir doz olmak üzere aşı yapılmalıdır. Tetanos, yeni doğan bebeklerde ölümcül riskler taşıdığından bu aşının düzenli yapılması çok önemlidir.

Tetanos Aşısı

Meningokok Aşısı

Menenjit salgılarının saptandığı anne adayında doktorun gerekli görmesi üzerine yaptırılan bir aşıdır. Anne adayında ya da bebekte herhangi bir sağlık sorunun oluşmasına neden olduğu saptanmamıştır. Tamamen korunma amaçlı yapılan bir aşıdır.

Kuduz Aşısı

Hamilelik döneminde kuduz riski taşıyan hayvanlar ile temas edilmesi üzerine yapılması gerekir. Herhangi bir sorun teşkil etmez. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalındığında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

Hamilelikte Yapılmaması Gereken Aşılar

Hamilelikte Asla Yapılmaması Gereken Aşılar Nelerdir?

Canlı hücre aşıları olarak nitelendirilen kızamık, BCG, suçiçeği, kızamıkçık ve kabakulak aşıları gebelik döneminde kesinlikle yaptırılmamalıdır. Bunun yanı sıra doktorun uygun gördüğü durumlar ise Palio, sarı humma, kolera, boğmaca ve Hepatit A aşıları yapılabilir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR