İÇERİK KATEGORİLERİ

Hamilelikte Yapılması Gereken Testler

Gebelikte bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için yapılan testlerin başında, Amniosentez, İkili- Üçlü test, Ense kalınlığı ve Saydamlığı testi, Kordonsentez, Kromozom ve Fetal anomalileri testleri, Alfofetaprotein ve Koryonikvillus gelir. Bu testlerin yapılması sayesinde çıkan anormallikler doğum gerekleşmeden çözülür ve bebek sağlıklı bir şekilde doğar.

Hamileliğiniz süresince hem sizin sağlığınızın hem de bebeğinizin sağlığının kontrol altında tutulması gerekiyor. Bunun için de çeşitli testler ve kontroller yapılmalı. Çünkü bazı sorunlar ne kadar erken bir dönemde teşhis edilirse, sorunların ortadan kaldırılması da o kadar kolay oluyor. Çeşitli önlemlerin alınması ile başlangıç aşamasındaki bir problemin ilerlemesi dahi durdurulabiliyor. Peki, hamilelik döneminde anne adayları hangi testleri yaptırmalıdır?

Hamilelikte Yapılması Gereken Testler

Hamilelikte Beta-Hcg Testi

Bu test hamile olup olmadığınızı anlamak için yapılan testtir. Anne adayları genellikle evde yaptıkları idrar testi ile hamile olup olmadıklarını öğrenir. Ancak doktorlar yine de kan numunesi ile yapılan bu testi ister. Çünkü kandaki b-hCG oranı bebeğin kaç günlük olduğunun belirlenmesine de yardımcı olur.

Hamilelikte İkili Tarama Testi

Hamileliğin 11. haftası ile 14. haftası arasında yapılan ikili tarama testi kromozomal yani genetik bozuklukların önceden tespit edilebilmesi için yapılan bir testtir. %99 oranında doğru sonuç verir.

hamilelik testleri

Hamilelikte Üçlü Tarama Testi

Hamileliğin 16. haftası ile 20. haftası arasında yapılan üçlü tarama testi omurga ve sinir dokusu sorunlarınn önceden tespit edilmesine yönelik olarak yapılan bir testtir. Bu testin sonucuna göre doktorlar ileri bir tetkik daha isteyebilir.

Ayrıntılı Ultrasonografi

Hamileliğin 20. haftası ile 22. haftası arasında yapılır. Bebeğin bazı ölçümleri yapılarak anormal bir durumun olup olmadığı değerlendirilir.

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi

Hamileliğin 24. haftası ile 28. haftası arasında yapılan şeker yükleme testi, 50 gr. glukoz tarama testi olarak adlandırılır. Anne adayına 50 gr şeker içeren su içirilir. Bir saat bekledikten sonra kan numunesi alınarak kan şekerine bakılır. Bu testin amacı gebeliğe bağlı şeker hastalığının olup olmadığını anlamaktır.

Hamilelik döneminde doktorlar şüphelendikleri durumlarda farklı testler yapılmasını da isteyebilir. Bunların yanı sıra düzenli olarak kontrole gidilmesi gerekir. Hamileliğin altıncı ayının ardından kontroller sıklaşır. Gebeliğin son haftalarında ise haftada 2 - 3 defa kontrole gidilmesi gerekir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR