İÇERİK KATEGORİLERİ

Harmony Testi Nedir?

Gebelik öncesinde harmony testini daha önce duymamış olabilirsiniz. Fakat anne olacağınızı öğrenmeniz ve bebeğinizin sağlık durumu hakkında bilgi edinmek istemeniz, bu kavram ile tanışmanızı beraberinde getirebilir.

Bilmeyenler için belirtelim; test aslında anne adaylarının içini rahatlatıyor. Üstelik bu test hiçbir risk içermiyor. Yani anne adayına ya da bebeğe asla bir zarar vermiyor. Peki, harmony testi nedir ve neden yapılır? İşte yanıtlar…

Harmony testi nedir

Harmony Testi Neden Yapılır?

Elbette hamile olan tüm kadınların ortak arzusu bebeklerinin sağlıklı olmasıdır. Ancak maalesef dünya genelinde bebeklerin % 3 ila % 14’ü fiziksel bazı rahatsızlıklara, % 0,5 ila % 1’i down sendromuna sahip olarak doğuyor. Pek çok farklı anomaliler ve genetik rahatsızlıklar da söz konusu olabiliyor. Gebelik döneminde uygulanan amniyosentez ile bazı genetik rahatsızlıklar ile anomalileri saptamak mümkün olabiliyor. Fakat amniyosentezde anne karnından, bebeğin içerisinde bulunduğu amniyo sıvısından bir miktar almak gerekiyor.

Harmony testi işte bu noktada devreye giriyor. Amniyosentez ile incelenen tüm kromozomlar bu test ile de incelenebiliyor. Fakat arada yüz güldüren bir fark var. Anne karnından sıvı alınmasına gerek kalmıyor. Harmony testi sadece anneden kan numunesi alınarak yapılabiliyor. Bu test hekim tarafından gerekli görülmesi halinde çok daha erken bir dönemde yapılabilir. Ancak genellikle hekimler gebeliğin 10. Haftasında testin gerçekleştirilmesi talebinde bulunabiliyor.

Harmony Testi Neden Yapılır

Harmony Testi Sonuçları Ne Zaman Belirleniyor?

Test sonuçları ise 1 ila 2 hafta arasında belirleniyor. Tercih edilen sağlık kuruluşuna ya da laboratuvara göre test sonuçlarının elde edilmesi daha uzun ya da daha kısa sürebilir. Test sonucunun değerlendirilmesi de son derece önemli. Hekimler kromozomlarla ilgili yapılan incelemenin sonuçlarına bağlı olarak anne adayına gerekli bilgileri beklemeden, hemen verebiliyor.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR