Pamukçuk Nedir ve Nasıl Geçer?
Yeni doğan bebeklerde görülen pamukçuk hastalığı bir ağız içi iltihaplanmasıdır. Doğumun gerçekleştiği hafta kendini göstermeye başlayan pamukçuk rahatsızlığı yetişkinlerde görülmeyen hatta sadece bebeklerde görülen bir hastalıktır.
Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur?
Mantar sınıfında yer alan bir bitki türünden gelebilen bu rahatsızlığın nedeni anne rahminde bulunan bir mikrop da olabilir. Bebeklerde huzursuzluğa neden olduğu için pamukçuk anneleri oldukça endişelendiren bir hastalıktır. Oysa tedavisi mümkün ve kısa sürede bebekte iyileşme gözlemlenebilir. Bebeklerde sıklıkla görülmesinin nedeni ise henüz mikroplarla savaşacak olan bağışıklık sistemlerinin tam olarak gelişmemiş olmasıdır. Bebekler zayıf bir bünyeye sahip olduklarından mikrobik rahatsızlıklara sıklıkla yakalanabilirler.
Pamukçuk Hastalığı Belirtileri Neler?
Pamukçuk oluştuğunda hemen belirtilerini gösteren bir rahatsızlıktır. Bebeğin yanak içlerinde ve dudak kenarlarında beyaz ve tüylü bir doku oluşur. Bebeğe mama verdiğinizde ağzında ve dilinde beyaz bir tabaka oluşması da yine belirtilerden biridir. Bir diğer pamukçuk belirtisini anne hisseder. Özellikle emzirme sonrasında meme ucunda yanma ve ağrı meydana geliyorsa bu da pamukçuk belirtileri arasında yer alır. İleri safhalarda bebeğin poposunda da pişik oluşur.
Pamukçuk Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde pamukçuk görüldüğünde mutlaka bir hekime danışmak gerekir. Doktorlar genellikle kulak çubuğu ile bebeğin ağzındaki ve dilindeki pamukçuk dokusunun alınmasını ve bu işlemin sıklıkla tekrarlanmasını önerir. Aynı zamanda bir ilaç takviyesi de doktor tarafından önerilebilir. Mantar tedavisinde kullanılan ve çok düşük dozlu bir ilaç olan bu müdahale sadece bir haftalık kullanım ile pamukçuk sorununun ortadan kalkmasını sağlayabilmektedir.