Vakum ile Doğum Nedir?
Normal doğum esnasında kullanılan yöntemlerden biri de vakum ile doğumdur. Bu teknik çok eski dönemlerden bu yana kullanılır. 18. Yüzyılda kullanılmaya başlanan bu yöntem günümüzde çok daha gelişmiş malzemeler kullanılması suretiyle halen tercih edilebiliyor. Bu yöntem bebeğin vakum yardımı ile çekilmesine dayanır.
Vakum ile Nasıl Doğum Yapılır?
Uygulama esnasında vakum çanı ya da vakum ekstraktör adı verilen çeşitli malzemeler kullanılır. Bir hortum ve ucuna yerleştirilmiş bir çandan oluşan malzeme bebeğin kafa bölgesinden kavranmasını ve çekilmesini sağlar. Çünkü hortumun bir ucu çana, diğer ucu da emme basıncı sağlayan bir cihaza bağlıdır. Çapı yaklaşık 6 cm olan çan bölümü bebeğin kafasına yerleştirilir. Gerekli basıncın elde edilmesinin kontrol edilmesinden sonra uygulanan emme basıncı ile bebeğin kafasının doğması sağlanır. Bu sayede bebeğin vücudu kolaylıkla doğar.
Hangi Durumda Vakum ile Doğum Yapılabilir?
Bu tekniğin uygulanabilmesi için gerekli koşulların sağlanması lazım. Bu koşulların tamamı sağlanmış ise hekim tarafından gerekli görülmesi durumunda vakumla doğum yapılabilir. Gerekli koşulları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Amniyon kesesinin açılmış olması
- Tam servikal açıklık
- Bebeğin 36 haftalıktan daha büyük olması
- Bebeğin başı ile geliyor olması
- Baş pelvis uygunsuzluğunun olmaması
- Angajmanın gerçekleşmiş olması
Hangi Durumda Vakum ile Doğum Yapılamaz?
- Bebeğin başı önde gelmiyorsa
- Hekimin bu konuda tecrübesi yoksa
- Baş pelvis uygunsuzluğu şüphesi varsa
- Bebeğin kafası yüksekteyse
- Bebek prematür ise
- Bebekte hastalık varsa
Vakum İle Doğum Başarısız Olabilir mi?
Elbette bu teknik başarısızlık ile sonuçlanabilir. Vakum takıldıktan ve tüm kontroller yapıldıktan sonra 3 denem gerçekleştirilmiş olmasına karşın bebeğin kafasının doğumu gerçekleştirilemediyse, yöntem başarısızlıkla sonuçlanmış anlamına gelir. Bu durumda anne adayının hemen sezaryene (bkn: gebelikveannelik.com/sezaryen-dogum ) alınması kararı verilebilir.
Vakum ile Doğum Yapmanın Riskleri
Tüm doğum yöntemlerinde olduğu gibi vakum ile doğum yapmanın da bazı riskleri mevcuttur. Bu risklerin gerçekleşme ihtimali hem hekim hem de hasta tarafından göze alınmalıdır. Ancak vakumla doğum yapmanın neden olduğu ölüm ve kalıcı hasar gerçekleşme riski binde 0,1 olarak kayıtlara geçti. Bu nedenle ölüm ve kalıcı hasar riski gayet düşük diyebiliriz.
Vakumla doğum yapmanın neden olabileceği riskleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Kafa İçi Kanama
Bebekte kafa içi kanama en önemli komplikasyondur. Gerçekleşme olasılığı sezaryen ile doğum tekniği ile aynıdır. Genellikle prematüre bebeklerde daha sık görülür.
Kafa Derisinde Ödem
Bu yöntemde bebeğin kafa bölgesine negatif basınç uygulandığından ödem ya da şişkinlikler meydana gelebilir. Ancak doğumdan sonra bu durum kendiliğinden düzeldiği için büyük bir risk olarak değerlendirilmez.
Kafa Derisinde Sıyrılma
Kafa derisinin bir bölümünde sıyrılma meydana gelebilir. Ancak bu da tıpkı ödem ya da şişkinlik gibi kendiliğinden kısa sürede düzelen bir komplikasyondur.
Kafa Derisi Altında Kanama
Bebekte sarılığa da neden olabilen bir durumdur. Bunun dışında kendiliğinden düzelebilen komplikasyonlar arasında yer alır. Fakat birkaç hafta geçmesi gerekir.
Annede Yırtık
Vajinada ve perine bölgesinde yırtıklar meydana gelebilir. Ağrıya neden olabilir ancak ağrı kesici ile ortadan kaldırılabilen, şiddeti düşük, hafif ağrılardır. Doğru yöntem uygulanarak onarımı yapılabilir ve kısa sürede iyileşme meydana gelir.
Vakum ile Doğum Videosu İzle (Animasyon)