40. Hafta Gebelik
Tebrikler zorlu hamilelik sürecinin sonuna, doğum sürecinin ise başına ulaşmış durumdasınız. Artık bebeğinizi kucağınıza almanıza nerde ise günler kaldı. Tüm bu süreç içinde bilgi almak ve kendinizi doğuma bilerek hazırlanmak sizin için yararlı olacaktır. (bknz: Doğum Yöntemleri Nelerdir?)
Bebek İçin Gebelikte 40. Hafta
40. haftaya ulaşmış olan bebeğiniz artık tamamen doğum sonrası için gelişimini tamamlamış durumdadır.
40. haftada bebeğiniz artık vücudun belli gelişimsel özelliklerini tamamlamış olup ortalama kilosu 3400 gram ve boyu ise yaklaşık olarak 48 - 50 cm'dir.
Bebeğinizin cildini kaplayan verniks isimli kremsi madde artık tamamen ortadan kaybolur ve buna ek olarak vücudunu kaplamakta olan tüyleri de yok olmaktadır.
Nerdeyse yeni doğan görünümünü almış olan bebeğinizin derisindeki yağlanma ve bu yağların depolanması nedeni ile cildi yumuşak ve pürüzsüz halini almıştır. Bebeğinizin cilt rengi ise kırmızı ya da pembe renktedir.
Artık tamamen büyümüş olan bebeğin rahim içinde hareket edecek alanı kalmamıştır. Bu hafta bebeğinizin vücudunun %75′i su ve % 15′ i ise yağdan oluşmakta ve bebeğiniz doğum sürecini beklemektedir.
3. Trimester 40. Hafta Bebek Ultrason Videosu
40 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Artık anne olmak için çok az zamanınız kaldı ve doğum belirtilerini yoğun bir şekilde hissetmeye başlamış olabilirsiniz.
İyice ağırlaşan vücudunuz ve hareketleriniz dolayısıyla gündelik işleriniz ve her an başlayabilecek doğum için yanınızda birinin bulunması iyi olacaktır.
Öncelikle bilmelisiniz ki bu hafta içinde ya da sonunda doğumun başlama ihtimali oldukça yüksektir. Bu hafta bebeğinizin hareketlerini ve kasılmalarınızı takip etmeye devam etmelisiniz.
Doğum başlama süreci her anne adayında farklılık göstermekle birlikte genellikle 10 dakika ara ile beliren sancılar olacaktır. Sancılara eşlik eden vajinal akıntılar başlamış ise bu durum sonrası genellikle 12 - 24 saat sonrasında artık doğumun başlayacağına dair önemli bir işarettir.
Yine doğum belirtisi olarak amniyon zarının her an açılabilme olasılığı yüksektir ve sonuç olarak zar içinde bulunan su boşalabilir. Bu suyun miktarı kişiye ve sürece bağlı olarak çok fazla ya da az olabilir. Ancak suyun miktarı ne olursa olsun su boşalımı başladığında doktora başvurulması gerekmektedir.
Hafta Hafta Hamilelik Kırkıncı Hafta Sık Sorulan Sorular ve Cevapları
40 Haftalık Bebek Görüntüsü
Sayfamızın yukarısında yer alan "40. Hafta Bebek Ultrason Videosu" videomuzdan inceleyebilirsiniz.
Gebelikte 40 Hafta Geçerse Ne Olur?
40 haftaya ulaşan bir gebelikte, normal doğumun başlamaması durumunda doktorlar genellikle doğumu başlatmak için müdahalede bulunabilirler. Ayrıca, bebeğin durumunu izlemek ve gerekirse planlı bir sezaryen doğumu gerçekleştirmek de bir seçenek olabilir.
Normal Doğum En Son Kaçıncı Haftada Olur?
Normal doğum genellikle 37 ile 42 hafta arasında gerçekleşebilir, ancak en yaygın olanı 38-40 hafta arasında gerçekleşen doğumlardır.
40 Hafta 9 Ay 10 Gün mü?
40 hafta hamilelik, yaklaşık olarak 9 ay 1 haftaya denk gelir. Bu, gebeliğin başladığı son adet tarihinden itibaren hesaplanan süreyi ifade eder.
Geç Doğum Neden Olur?
Geç doğumun nedenleri arasında genetik faktörler, yanlış tarihleme, rahim içi enfeksiyonlar, plasenta sorunları ve bazen bilinmeyen nedenler bulunabilir. Doktor, gebeliğin seyrini izleyerek ve değerlendirerek bu durumu yönetir.
Son güncelleme: 30/03/2024
<< Önceki Hafta Sonraki Hafta >>