İÇERİK KATEGORİLERİ

Çocuk Bakıcısı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuğunuzu sağlıklı ve iyi bir şekilde büyütmek için onunla ilgilenmeniz gerekir. Çalışan bir anneyseniz ve çocuğunuzun yinede iyi büyümesini istiyorsanız onun için çocuk bakıcısı değil alanında uzman bir eğitmen bulmanız gerekir. Çocuk eğitmeni seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlar sizden önce çocuğunuzun bu kişi ile sağlıklı iletişim kurması, onu sevmesi ve çocuğunuzun her yaş evresi hakkında bilgi sahibi olmasıdır.

Çocuğunuzun gelişim sürecinde sağlıklı ilerleyiş gösterebilmesi için kontrol altında olması ve isteklerine cevap verilmesi gerekir. Özellikle çalışan anne babalar bu durumda yetersiz kaldıkları an çocuk bakıcılarına başvurur. Tabi unutulmaması gereken bir şey var ki, çocuk bakıcısının görevi hayatını çocuğunuza adamak değil, belirli süreç içerisinde onun isteklerine cevap vermek ve onunla ilgilenmek. Bunun dışında bakıcının da kendisine özel bir hayatı bulunduğunu unutmamalısınız.

Çocuk Bakıcısıyla İyi İletişim Kurmanın Yolları

Çocuk Bakıcısı

Çocuğunuzun bakıcısı ile çocuğunuzdan önce siz sağlıklı bir iletişim kurmaya çalışmalısınız. Bakıcı ve ebeveynler arasındaki ilişki ne kadar olumlu olursa, çocuk ile de aynı düzeyde olacaktır. Bakıcının öncelikle size sevgi ve saygı duyması gerekir. Bu durum gerçekleştiğinde çocuğunuza da severek bakacağını bilmelisiniz.  Bunun gerçekleşebilmesi için çocuk bakıcısı daha sağlıklı iletişim kurabilmek için şunlara dikkat edebilirsiniz:

Tüm Annelik Görev ve Sorumluluklarını Bakıcıya Bırakmayın!

İlk olarak dikkat etmeniz gereken nokta çocuk bakıcısı değil, çocuk bakım ve eğitim uzmanı aramaktır. Karşınızdaki kişiye bakıcı olarak değil, uzman olarak bakmanız gerekiyor. Tabi bu kişinin hayatını tamamen çocuğunuza göre yönlendireceğini düşünmemelisiniz. Onun sadece sizin belirlediğiniz zaman zarfları içerisinde çocuğunuzla ilgilenmekle yükümlü olduğunu unutmamanız gerekiyor. Daha fazla görev ve sorumluluk yüklediğinizde çocuğunuzla ilgilenmek ağır gelebilir ve bu durum istenmeyen sonuçlar oluşturur.

Eğitimli Kişileri Tercih Edin ve Şartları Beraber Belirleyin!

Çocuğunuz 0-6 yaş arasındaki dönemi en çok dikkat edilmesi gereken evrelerden biridir. Bu süreçte zihinsel gelişimine dikkat edilmesi gerektiği için bakıcının mutlaka bu konuda bilgili biri olması gerekir. Sıradan bir çocuk bakıcı ile çalışmak yerine bu işin eğitimini almış kişilerle çalışmayı tercih edin. Eğitimli bir bakıcının ücret beklentisi diğerine göre daha yüksek olabilir. Bu durumda karşılıklı görüşme sağladığınızda uygun bir rakam belirleyebilir, çalışma şartlarını ve görevlerini en başta konuşarak bunun dışına çıkılmamasına dikkat edebilirsiniz. Bakıcının kendi hayatından fedakarlık etmesini beklemenizin de sağlıklı bir düşünce olmadığını bildirelim.

Bakıcıya Hak Ettiği Maaşı Ödeyin!

Bebek Bakıcısı

Çocuğunuzun bakımı için çalıştığınız kişiye mutlaka başta anlaştığınız gibi hak ettiği ücreti zamanında ödemeye dikkat etmelisiniz. Bunu gerçekleştiremeyeceksiniz hiçbir şekilde bakıcı tutmamanızı öneriyoruz. Ödemesini sağlıklı bir şekilde yapamadığınız bakıcı çocuğunuzla ilgilenirken yeteri kadar dikkatli olmayacaktır. Onun sigortasını yaptırmakla yükümlü olduğunuzu da unutmayın.

Fırsat Buldukça Çocuğunuzla Siz Zaman Geçirin!

Bakıcı çocuğunuzla hangi süreçlerde ilgilenmek zorunda olursa olsun, fırsat bulduğunuz her an onun görev saati dahilinde olsa bile çocuğunuzla siz ilgilenin. Çocuğunuzu sürekli bakıcı ellerine bıraktığınızda annelik bağını kurmanız güçleşebilir. Bu nedenle bakıcı yanınızda olsa bile hiçbir fırsatı kaçırmamalı, çocuğunuzla ilgilenmek için zaman ayırmalısınız. Bu süreçlerde bakıcıya kendisine zaman ayırması için izin vermeniz de onun motive olmasına yardımcı olur. Mutlu bir bakıcı çocuğunuza bakarken işini severek yapacağı için onun gelişimine daha olumlu katkılar sunar.

Çocuğunuzla İlgili Kararları Beraber Alın!

İş hayatınız dolayısıyla çocuğunuz bakıcıyla sizden daha çok zaman geçirebilir. Bu durumda bakıcı çocuğunuz konusunda sizden daha iyi bir gözlemci olacağı için onun ihtiyaçlarının ve ilgilerinin belirlenmesinde bakıcısından yardım alabilirsiniz. Bakıcının çocuğunuzla ilgili önerilerine mutlaka kulak vermeli ve onun fikrini almaya özen göstermelisiniz. Bu davranışınız onun işine saygı duyduğunuzu da gösterecektir.

Sevdiklerini Görmesi için Yeterli Zaman Verin!

Çocuğunuzun bakıcısı sürekli olarak gece gündüz sizinle beraber yaşıyorsa sevdiklerinden uzak kalması onu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle fırsat buldukça ona ailesini, sevdiklerini görmesi için izin vermeli ve bu süreçte çocuğunuzla kendiniz ilgilenmelisiniz. Üstelik bu çocuğunuzla aranızdaki bağın kuvvetlenmesi için de iyi bir süreç olacaktır.

Onunla Sohbet Edin ve Dertleşin!

dadı

Çocuğunuz bakıcısı ne kadar mutlu olursa çocuğunuzu da o kadar mutlu eder. Onun emin ellerde olmasını istiyorsanız bakıcısı ile daha sık sohbet etmeli, sorunlarını öğrenmeli ve çözebilmesine yardımcı olmalısınız. O mutlu olmaya başladıkça çocuğunuza daha büyük şevkle bakacaktır.

Onu Ailenin Bir Ferdi gibi Görün!

Çocuğunuzun bakıcısını bir bakıcı olarak değil, bir aile biriyi gibi görmeye çalışın. Özellikle arkadaşlarınızla tanıştırırken çocuğunuzun bakıcı değil, özel öğretmeni olarak takdim etmeniz kendisini daha iyi hissetmesine olanak sağlar. İşine saygı duyulan ve aile ferdi olarak kabul edilen bir bakıcı çocuğunuzla daha fazla ilgilenmek isteyecektir.

Ona Jest Yapın!

Çocuğunuz en sevdiğiniz parçanız ve bakıcı da bu parçanızı korumak, isteklerine cevap vermekle yükümlü. Böyle önemli bir görevi üstlenirken onu ödüllendirmeniz hoşuna gidecektir. Özellikle çocuğunuzla olumlu değişimler fark ettiğiniz anlarda bakıcıya yapacağınız küçük bir jest çalışma hevesini artırır.

Onu Takdir Edin!

Teşekkür etmeyi ihmal etmeyin. Çocuğunuza bakan ve onun için emek sarf eden biri olarak çocuk bakıcısı övgü ister. Olumlu davranışları gördüğünüzde onu takdir etmeyi ve teşekkür etmeyi ihmal etmemeniz severek çalışmasını sağlar.

Sen Dili Yerine ‘Ben’ Dilini Kullanın!

Bakıcınızın yaptığı olumsuz davranışlar ve hatalar olabilir. Herkesin hata yapabileceğini unutmamalı ve bu davranışları karşısında yargılayıcı olmak yerine anlayışlı olmalısınız. Hoşunuza gitmeyen bir durumu ifade ederken, onu bir daha yapmamasını söylemek, eleştirmek yerine, “Bu davranışın beni çok üzdü”, gibi sözlerle durumu ifade etmeniz daha doğru olacaktır.

Kendini Geliştirmesi için Onu Eğitim Kurslarına Gönderin!

Çocuğunuzun daha sağlıklı bir gelişim göstermesi için bakıcısının da kendisini geliştirmiş olması gerekiyor. Bu durumun gerçekleşmesi için bakıcıyı çocuk gelişimine dair kurslara göndermeniz hem onun hoşuna gidecek hem de çocuğunuz için daha sağlıklı olacaktır. Özellikle bir pedagogdan eğitim almasını sağlamaya çalışmalısınız.

Ona Değer Verin!

Çocuğunuzun bakımını üstlenen kişiye bir bakıcı gözüyle bakmamalı ve değer verdiğinizi göstermelisiniz. Bakıcının işini sevmesini istiyor ve çocuğunuzla ilgilenmekten keyif almasını sağlamayı amaçlıyorsanız onun sorunlarıyla ilgilenmeye dikkat etmeli, ihtiyaçlarını karşılamalı ve bir aile bireyi gibi görmelisiniz. Çocuğunuzun daha mutlu olabilmesi için bakıcısını mutlu etmeniz gerektiğini unutmayın.

Çocuk Bakıcısı Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler

Çocuğunuzun bakımı ve eğitimiyle ilgilenecek olan kişiyi seçerken eğitimli olmasına dikkat ettiğiniz gibi bir anne olarak kalbinizin sesini dinlemenizin faydalı olacağınız bilmelisiniz.

Çocuk Sevgisi ve Samimiyeti

Çocuk bakıcısı seçerken ilk olarak onun çocuklara karşı olan sevgisine dikkat etmelisiniz. Bu sevgide ne kadar samimi, çocuğunuzu sevebilir mi ve sizden nasıl isterlerde bulunur bunları öğrenmeniz gerekiyor. İlk karşılaştığınız an hissettiğiniz duyguları hesaba katmalı ve ne kadar iyi eğitim almış olursa olsun negatif bir enerji aldığınız kişiyi tercih etmemelisiniz.

Eğitimi

Çocuğunuzun 0-2 yaş arasındaki dönemi için bir bakıcı arıyorsanız eğitim kısmı ikinci planda kalabilir. Bu süreç için anlayışlı, sevgi dolu ve anne hassasiyetini gösterebilecek biri olduğundan emin olmanız yeterli olacaktır. Sonrasındaki süreç çocuğun öğrenme ve gelişim gösterme sürecidir. Bu süreçte onun ihtiyaçlarına cevap verebilmesi için eğitimli birinin olması gerektiğini unutmayın.

Referansı ve Deneyimi

Bakıcı seçimi yaparken referans dikkat ettiğiniz noktalardan biri olabilir, ama sadece referansı bulunmadığı için değerlendirmeye almamak yanlış olacaktır. Direk olarak bakıcının kendisine odaklanmalı, sezgilerinizi de dinleyerek onu aldığı eğitime, gittiği kurslara göre nitelendirmelisiniz. Çocuk sevgisi ve bu konudaki samimiyeti de dikkat etmeniz gereken hususlardan biri olarak referanstan çok daha önemlidir.

Psikolojisi ve Kişiliği

Psikolojisi bozuk olan bir bakıcı seçimi yaptığınızda siz de çocuğunuz da psikolojik olarak olumsuz etkilendir. Ailesinde büyük sorunların yaşanmadığı, kişilik olarak size güven veren, mutlu ve pozitif enerjiye sahip birini seçmelisiniz. Dadısının mutluluğu çocuğunuzun mutluluğu anlamına geleceğinden psikolojik durum en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.

İletişimi ve Performansı

Çocuğunuzun bakımı için almak istediğiniz kişiyi en iyi gözlemleme yolu onunla zaman geçirmektir. Ücretini ödeme karşılığında onu bir gün boyunca evinizde ağırlayabilir, çocuğunuzla nasıl ilgilendiğini görebilir, sizinle iletişim kurma konusunda becerisine dikkat edebilirsiniz. Sağlıklı iletişim kurabileceğiniz biri çocuğunuzun ihtiyaçlarına da sağlıklı bir şekilde cevap verebilir. Çocuğunuzun emanet edeceğiniz kişinin ona sizin kadar iyi bakacağından emin olmaya çalışmalı, ama onun da kendine ait bir yaşamı olduğunu unutmadan hareket etmelisiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR