Hamilelikte Kilo Alımı
Hamilelik ile birlikte beslenme şekli ve düzeni çok daha fazla önem kazanmaya başlıyor. Bu nedenle anne adaylarının pek çoğu nasıl bir beslenme düzeni içerisinde bu önemli süreci geçirmeleri gerektiğini de merak ediyor. Mutlaka gebelikte beslenme konusunda bilinçli bir şekilde hareket edilmesi gerektiğinden anne adaylarının bu konuya hassasiyet göstermesi son derece doğru bir tercih oluyor. Beslenme şeklinde özellikle kalsiyum ihtiyacının mutlaka karşılanması gerekiyor. Özellikle bebeklerin diş sağlığı ve kemik sağlığı açısından anne adayının kalsiyum değerlerinin normal düzeylerde seyretmesi gerekiyor.
Bu nedenle hamilelikte beslenme listesi oluşturulması ve anne adaylarının da olabildiğince bu listenin dışına çıkmaması bebeklerin kas ve sinir sistemlerinin sağlıklı olabilmesi açısından da önem arz ediyor.
Bebeklerdeki kan pıhtılaşma sisteminin sağlıklı olup olmadığı da başta kalsiyum olmak üzere pek çok değerin normal seviyelerde olması ile sağlanabiliyor. Bu konuda yapılan ciddi bir araştırma her gün 250 ila 300 miligram kalsiyumun plesanta tabakasından geçerek bebeğe ulaştığı gerçeğini gün yüzüne çıkardı. Yani bebekler doğduğunda vücutlarında 25 bin miligram kalsiyum bulunuyor.
Özellikle hamileliğin ilk aylarından itibaren sorgulanmaya başlanan "hamilelikte beslenme nasıl olmalı" sorusu, yeterince beslenip beslenmediği konusunda endişe yaşayan hamilelerin vitamin içerikli haplara yönelmesini beraberinde getiriyor. Vitamin haplarının tamamının gerekli olup olmadığı yahut mutlaka kullanılması gerekip gerekmediği yönünde çeşitli araştırmalar yapılmış olsa da doyurucu ve ikna edici bir netice ile karşılaşılmaması, bu konuda hekimlerin de net bir açıklama yapmasını önleyebiliyor. Bu yüzden öneriler, vücuttaki önemli değerlerin çeşitli aralıklar ile kontrol edilmesi, şayet bir değerin düşük olması saptanırsa bu durumda vitamin hapları ile takviye edilmesi yönünde oluyor.
Gebelikte Doğru Beslenme
En doğru şekilde beslenme için mutlaka bir beslenme uzmanı ile birlikte gebelikte beslenme menüsü oluşturulması ve bu menü eşliğinde bir program belirlenmesi gerekiyor. Böylece kişinin başta yaşam tarzsı olmak üzere beslenme alışkanlıkları, hamilelik ile birlikte beliren hassasiyetler ve ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin tespit edilmesi, eksiksiz bir şekilde karşılanması mümkün olabiliyor. Ancak gelişigüzel şekilde belirlenen beslenme menülerinin dikkate alınmasının da bir o kadar yanlış bir davranış olacağının hekimler tarafından altı çiziliyor.
Pek çok beslenme uzmanı hamilelikte örnek beslenme programı hazırlanması yolu ile hem hamile kişinin ihtiyaçlarını karşılayacak hem de bir deneme şeklinde beslenme hassasiyetlerinin tespit edilmesine olanak tanıyacak uygulama içerisine girebiliyor. Bu sayede beslenme programı içerisinde yer alan gıdaların tüketilememesi durumunda, aynı değerleri içeren yeni bir gıda ile değiştirilmesi mümkün olabiliyor. Ancak başarılı bir beslenme programı için mutlaka belirli aralıklarla hamile bayanların vücut değerlerinin kontrolden geçirilmesi gerekiyor. Aksi halde eksikliklerin tespit edilerek giderilmesi olanaksız olacaktır. Bu konuda hekimlerin de yönlendirmeleri son derece önem arz ediyor. Hekimlerin mutlaka hamilelik döneminde beslenmenin önemine değinmesi ve hastalarını bir beslenme uzmanına yönlendirmesi gereklidir.
Gebelik dönemi hangi besinleri ne kadar tüketmeliyiz? Hamilelikte doğru beslenme listesi nelerdir? Gebelikte hangi beslenme programını uygulamalıyız vb. tüm sorularınızın cevabı aşağıda yer alan gebelikte beslenme videomuzda sizleri bekliyor.