İÇERİK KATEGORİLERİ

Lekelenme Nedir?

Gebelik döneminde vücutta yaşanan değişimler beraberinde pek çok farklı durumu getirebiliyor. Baş ağrısı, yorgunluk, mide bulantısı ve tansiyon düşüklüğü, toplum tarafından da bilinen gebelik belirtileri olduğundan anne adaylarında endişe yaratmıyor.

Ancak lekelenme olarak tabir edilen ve çoğu zaman kahverengi renkte olan akıntı büyük bir endişeyi beraberinde getirebiliyor.

hamilelikte lekelenme

Hamilelikte Lekelenme Ne Zaman Görülür?

Çoğu zaman lekelenme, halk arasında üstüne görme olarak adlandırılan, hamileliğe rağmen adet görme şeklinde yorumlanır. Oysa çoğu zaman gebelik dönemindeki lekelenme maalesef düşük (bknz: gebelikveannelik.com/dusuk-nedir )tehlikesinin mevcudiyetini gösteriyor. Özellikle hamileliğin ilk 10 haftasında lekelenme daha sık ortaya çıkabiliyor. Çünkü gebeliğin ilk 10 haftası, düşük riskinin en yüksek olduğu dönemdir. Kahverengi renkte olan akıntı ise hafif bir kanamadır.

Bazen lekelenme olarak tabir edilen durum kırmızı kan gelmesi şeklinde de ortaya çıkabilir. İşte bu durumda derhal kontrolünüzü gerçekleştiren hekime müracaat etmeniz gerekir. Akıntının rengi ne olursa olsun, hamilelik döneminde lekelenme ortaya çıkması halinde doktora başvurmak gerekir. Doktor tarafından düşük tehlikesi tespit edilirse, hemen istirahate geçmeniz ve gerekmedikçe ayağa kalmamanız önerilir.

gebelikte lekelenme normal mi

Gebelikte Lekelenme Normal mi?

Hamilelik döneminde vajinal bir kanama yaşanması, kanamanın rengi ne olursa olsun, normal kabul edilmez. Anne adaylarının yaklaşık % 20’si gebelikte kanama (bknz: gebelikveannelik.com/hamilelikte-kanama )yaşıyor. Maalesef büyük bölümü üstüne görme yani adet dönemi yaşadığını düşünerek doktora başvurmadığından, kanama düşük ile sonlanabiliyor. Kanamanın rengi, süresi ve miktarı hekimlerin düşük tehdidine dair bilgi edinmesi adına çok önemli olabiliyor.

Özellikle kanama öncesinde kasık ağrısı yaşanmış ise düşük riskinin ciddi boyutta olduğu düşünülür. Kanamanın kahverengi renkte olması, kanın vajinada bir süre beklediği ve renginin rahim içindeki mikroplar nedeniyle değişime uğradığı anlamına gelir. Kırmızı kan ise beklememiş kandır ve çok daha riski bir durumun söz konusu olduğunu düşündürür.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR