Bebekte Beyin Kisti (Koroid Pleksus Kisti)
Koroid pleksus, beynin sağ ve sol tarafında yer alan ve omurilik sıvısını üreten bez yapılarıdır. Bu sıvının amacı beyin ve omuriliğin dış ortamdan korunmasını sağlamak, herhangi bir şekilde yaralanmasını önemektir. Koroid pleksus ilk üç aydan sonra ultrason muayenelerinde açıkça görünür. Çünkü beyin, pleksus etrafında gelişir.
Peki, Koroid pleksus nedir? Neden oluşur? Bebeğe etkisi nedir? İnceleyelim.
Koroid pleksus kisti, koroid pleksus bölgesinde oluşan kistlerdir. Ultrasonda tespit edilen bu kistler gebeliğin 7. Haftasından itibaren başlar, üçüncü aydan sonra ultrasında görünür ve 28. haftaya kadar genellikle kaybolur. Doğumdan önce kendiliğinden kaybolan bu kist herhangi bir şekilde zarar vermez.
Koroid Pleksus Kistinin Bebek Gelişimine Etkisi
Koroid pleksus ultrasonda kolayca tespit edilen ve bebeğin zekâ ya da beyin gelişimine olumsuz hiçbir etkisi bulunmayan kistlerdir. Bu kistler trizomi 18 sendromunun olduğu bebeklerde daha sık görülür. Koroid pleksus bebek gelişimini kötü etkilemez, yan etkilerde bulunmaz. Sadece bu kistlerin tespit edildiği durumlarda daha yakından gebelik takibi yapılır, ayrıntılı ultrason ile bebekte herhangi bir kromozomal ya da farklı rahatsızlıklar var mı incelenir.
Koroid Pleksus Kisti Büyür mü?
Hayır. Koroid pleksus kisti ilk tespit edildiği andan itibaren doğuma kadar küçülerek kaybolur. Büyümesi durumunda doğumun gerçekleşmesi beklenir ve doğum sonrası takibi yapılır.
Koroid Pleksus Tedavisi
Koroid pleksus kisti tespit edilen anne karnındaki bebeğe genellikle tedavi amaçlı müdahale edilmez. Sadece bebekte anomalilik olup olmadığına dair ayrıntılı ultrason taraması yapılır. Bu aşamada anne adayının yaşı, aile sağlık geçmişi gibi detaylar baz alınarak gerekli tarama testleri yapılır.
Testlerin sonucuna göre ya hiçbir şey yapılmaz ve gebelik rutin şekilde devam ettirilerek ultrason muayeneleriyle durum takibi yapılır ya da Amniyosentez uygulanır. Amniyosentez gebenin karnından su alınarak detaylı inceleme ve kesin tanı koyma yöntemidir. Koroid pleksus kisti haricinde anomali şüphesi ya da bulgusu olması halinde Amniyosentez uygulanır.
Anne adayında ya da aile sağlık geçmişinde kromozom bozukluğu, kalıtsal hastalık, önceki doğumlara bağlı kromozom anomalisi, testler neticesinde ortaya çıkan risk halleri ve 35 yaş üstü hamilelik koroid pleksus kisti varken Amniyosentez uygulanmasına sebep olur.