Hamilelikle İlgili Doğru Olmayan 10 Hurafe
Hamilelikle ilgili toplumumuzda o kadar çok hurafe var ki, saymakla bitmez. Geçmişi çok eskilere dayanan bu hurafeler anne adaylarının hamilelik döneminde hem yanlış davranmalarına neden oluyor, hem de sebepsiz yere kaygıya kapılmalarını beraberinde getirebiliyor.
Eski dönemlerde henüz tıp bu denli ilerlememişken ya da insanların diledikleri zaman doktora gitme şansları yokken gebelikle ilgili doğru bilinen yanlışlar çok daha fazlaydı. Her ne kadar zamanla bu hurafelerin bir bölümü kaybolup gitse de halen insanların inandığı hurafeler de mevcudiyetini koruyor. İşte hamilelikle ilgili doğru bilinen yanlışlardan bazıları…
YANLIŞ 1: Hamileler Saçını Boyatmamalı! Manikür ve Pedikür Yaptırmamalı!
Hijyene dikkat edildiği müddetçe hamilelik döneminin başından sonuna kadar manikür de yapılabilir, pedikür de… Manikürün ve pedikürün bebeğe hiçbir zararı yok. Ayrıca tırnağa oje sürmenin, aseton kullanmanın da bebeğe hiçbir olumsuz etkisi bulunmuyor. Saç boyası konusu maalesef çok daha yaygın bir hurafe… Haftada bir boyatmadığınız sürece saçları boyatmak da bebeğe zarar vermiyor. Sadece boya kokusunu uzun süre teneffüs etmemeli ve bol oksijenli bir ortamda saçların boyanması gerekiyor. (detaylar icin: Hamilelikte Saç Boyatmak - Hamilelikte Manikür Pedikür )
YANLIŞ 2: Hamileyken Anne Güzelleşirse Bebek Erkek, Çirkinleşirse Kız Olur!
Gebelik döneminde salgılanan bazı hormonlar ve beslenme şeklinin değişmesi anne adayının cildinin daha güzel olmasını sağlayabildiği gibi sivilcelere, aknelere ve renk değişimlerine de neden olabiliyor. Doğru olan ise bunun bebeğin cinsiyeti ile hiçbir ilgisinin olmadığıdır. Anne karnının sivri ya da yayvan olmasının da bebeğin cinsiyeti ile ilgisi yok. Tamamen anne adayının vücut yapısı ile ilgilidir.
YANLIŞ 3: Bebek 7 Aylık Doğarsa Yaşar, 8 Aylık Doğarsa Yaşamaz!
Bebek doğması gereken tarihe ne kadar yakın bir tarihte doğarsa, yaşama şansı o kadar yüksek olur. Dolayısıyla 7 aylık bebeklerin yaşama olasılığı 8 aylık doğan bebeklerden daha azdır.
YANLIŞ 4: Bebeğin Saçları Çıkarken Mide Ekşir!
Anne adayının midesinin ekşimesinin bebeğin saçlarının çıkmasıyla uzaktan yakından hiçbir ilgisi yok.
YANLIŞ 5: Hamileler Çiğ Ete Değmemeli!
Tıbben böyle bir bilgi de yok. Gebelikle ilgili hurafelerden biridir. Anne adayı çiğ ete dokunabilir. Yalnızca az pişmiş et tüketmemeleri gerekiyor.
YANLIŞ 6: Çok Su İçilirse Bebeğin Suyu Artar!
Elbette hamilelik döneminde belirli bir miktarda su tüketmek lazım. Ancak içilen su bebeğin kesesine gitmiyor. Amniyon suyu bebeğin idrarını yapmasıyla artar. Suyu çok içmek amniyon sıvısını arttırmıyor.
YANLIŞ 7: Hamileler Dedektörden Geçmemeli!
Havalimanlarında, alışveriş merkezlerinde kısacası pek çok binanın girişinde güvenlik amacıyla kullanılan dedektörler X ışını içermiyor. Dolayısıyla radyasyon gibi tehlikeleri yok ve detektörden geçmek bebeğe hiçbir zarar vermez.
YANLIŞ 8: Hamileler Çok Balık Yerse Bebek Zeki Olur!
Balıkta bulunan aminoasitler bebeğin beyin gelişimine büyük katkı yapıyor. Ancak bebeğin zekasını arttırması söz konusu değil. Gebelikte balık tüketildiğinde bebeğin zeki olacağına dair bilimsel bir bulgu yok.
YANLIŞ 9: Her Fırsatta Ultrasonla Bebeğe Bakılmalı!
Hamileliğin belirli dönemlerinde ultrason ile takibinin yapılması gerekiyor. Ancak doktor istemedikçe ve gerek duyulmadıkça bebeğe ultrason ile bakılmaması lazım. Bunun bebeğe bir katkısı olmadığı gibi aksine sık ultrason bebeğe zarar verebiliyor.
YANLIŞ 10: Bebeğin Burun Kemiği Down Sendromu Olmadığını Gösterir!
Burun kemiği olan bebeklerde de down sendromu olabilir. Ya da burun kemiği gelişmemiş bebeklerde mutlaka down sendromu olduğu kanısına varılamaz. Sadece bu sendromun olduğu bebeklerin % 65’inde burun kemiği yeterince gelişmemiştir. Kalan % 35’inde ise burun kemiği mevcut.